Njemačka širom otvara vrata IT stručnjacima sa Balkana

Najveća europska ekonomija suočava sa sa pravom nestašicom radnika. Procjenjuje se kako u ovom trenutku Njemačkoj nedostaje preko 1.200.000 srednje i visokokvalificiranih stručnjaka, od čega čak 55.000 u IT sektoru.

Upravo je zbog toga njemački Bundestag usvojio zakon koji stupa na snagu od 1. siječnja 2020. godine i omogućava lakše doseljavanje stručne radne snage iz zemalja van EU. To znači da će procedura za dobijanje radne dozvole za sve one koji traže posao iz BiH i regije biti znatno pojednostavljena i olakšana.

Digitalizacija cjelokupne industrije izazvala je potrebu za novim stručnim profilima i kadrovima, pa je u Njemačkoj posebna potražnja za stranim radnicima u IT sektoru. Prema istraživanju Njemačke digitalne asocijacije procjenjuje se kako ukupan broj IT stručnjaka koji Njemačkoj nedostaje u ovom trenutku iznosi oko 55.000 i da će dodatno rasti u budućnosti, pišu Nezavisne novine.

To potvrđuje i lista 10 najtraženijih poslova iz svih oblasti na kojoj prvo mjesto zauzimaju zanimanja softver developer i programer, a četvrto dijele IT konsultant i IT analitičar.

U Njemačkoj se nadaju kako će, pored novog zakona i visoke plaće, i dobri uvjeti koji se nude u ovom sektoru privući IT stručnjake sa Balkana. Naime, kao junior programer u Njemačkoj možete zarađivati 44.000 eura godišnje, dok programeri sa nekoliko godina iskustva zarađuju i 60.000 eura, što je od 2 do 5 puta više nego što možete zaraditi u našoj zemlji.

Zahvaljujući novom zakonu, radnici iz zemalja koje nisu članice EU sada do posla u Njemačkoj dolaze mnogo jednostavnije i lakše. Uz poziv poslodavca i određene kvalifikacije, nema prepreke za zasnivanje radnog odnosa.

Ono što je posebno dobra vijest za naše radnike jeste da njemački poslodavac neće morati dokazivati kako nije uspio pronaći odgovarajući kadar u Njemačkoj.

To praktično znači da pri traženju posla naši ljudi imaju ista prava kao i njemački građani.

 
index Instagram400x230 youtube