Primorac: Učinkovitost Pfizerovog i BioNTechovog cjepiva je sjajna

Član Znanstvenog savjeta Vlade Hrvatske profesor Dragan Primorac rekao je u sinoćnjem HRT-ovom Dnevniku da je vijest o cjepivu protiv koronavirusa, za koji Pfizer i BioNTech tvrde da ima 90-postotnu učinkovitost, vratila optimizam među ljude.

 – Dobre vijesti idu i s drugim cjepivima, sad ih je 11 u trećoj fazi kliničkih istraživanja, a ova vijest je na poseban način vratila optimizam među ljude, rekao je Primorac, istaknuvši da je riječ o velikom broju ispitanika, više od 43.000.

Vrlo je zanimljivo, dodao je, da je ovo prvo cjepivo koje je dobilo dozvolu američkih tijela za testiranje i na populaciji djece u dobi od 12 godina.

– Kao znanstvenik bih rekao da je ova učinkovitost sjajna. Naravno, oprez uvijek postoji, želim vidjeti i detaljne znanstvene rezultate, rekao je Primorac.

Dodao je da ga dodatno sretnim čini što američki monitoring committee tijekom praćenja ove studije nije prijavio ni jedan značajni štetni učinak cjepiva.

Vezano za koronavirus u Hrvatskoj, Primorac je rekao da, čak i ako nemamo pad, u ovom trenutku sigurno nema velikog porasta. Međutim, dodao je, treba biti oprezan zbog zahladnjenja i sve duljeg boravka u zatvorenim prostorima.

– Hrvatska mora biti svjesna činjenice, onih ključnih podataka koji su objavljeni u svim vodećim časopisima, a to je da će 81 posto osoba imati blagu kliničku sliku, 36 posto gotovo nikakve simptome. Tešku kliničku sliku razvit će uglavnom osobe iznad 60 godina, i to njih 14 posto, koji će imati dispneju, neke ostale bolesti, a u kritičnom stanju će ih biti oko 5 posto s akutnim respiratornim sindromom, akutnim oštećenjem srčanog mišića. Zaista trebamo izbjeći da se taj postotak dogodi u Hrvatskoj i da ugrozi ove koji su najosjetljiviji, rekao je Primorac za HRT.

 
index Instagram400x230 youtube