Trump: ‘Glasovi odlučuju tko je predsjednik, a ne mediji’

Aktualni predsjednik Donald Trump odbija prihvatiti procjene medija koji su već proglasili pobjedu Joea Bidena.

Trump se trenutno nalazi u Virginiji, a iz njegovog izbornog stožera stigla je izjava u kojoj se navodi kako od ponedjeljka počinje njihova pravna bitka i da je sve “daleko od gotovog” te kako će osigurati da ‘pravi pobjednik bude u Bijeloj kući’. Trump je najavio i veliku konferenciju za novinare u Philadelphiji u 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Lijevo-liberalni mediji koji navijaju za Bidena, proglasili su pobjedu demokrata, neposredno prije obraćanja aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, čime su doveli do namjernog stvaranja konfuzije. Mediji su (a ne tijelo službene vlasti), prije službenog proglašenja, prije odluke sudova koji moraju odlučiti o utemeljenosti žalbi i prije nego je Trump priznao poraz i pristao na miran prijenos, proglasili pobjednika.

Po proceduri savezne države moraju do 8. prosinca razriješiti sve eventualne prijepore oko elektora; 14. prosinca održava se sastanak elektora u prijestolnicama matičnih država na kojemu se i službeno glasa za predsjednika i potpredsjednika SAD-a; Senat broji elektorske glasove 6. siječnja, a inauguracija 20. siječnja.

U slučaju tužbi zbog sumnje u rezultate (što je Trump najavio) i sudovi ih prihvate – Kongres ne može potvrditi rezultate, niti Biden može preuzeti dužnost dok traje pravni spor te ne postoji način da se Trumpa makne s pozicije, a na koncu o rezultatima izbora će odlučivati Vrhovni sud.

Trump se javnosti obratio na Twitteru i između ostalog poručio kako izbori nisu gotovi, jer “pravni postupci tek počinju”:

“Imao sam tako velike prednosti u ovim državama u izbornoj noći koja su čudno nestala kako su dani prolazili. Možda će se ta vodstva vratiti kako će napredovati naši pravni procesi”, poručio je Trump.

 
index Instagram400x230 youtube