Logo
Ispiši ovu stranicu

Proizvodima iz BiH olakšava se pristup tržištu EU

Proizvodima iz BiH olakšava se pristup tržištu EU

Europska komisija predložila je paket mjera kojima bi se olakšala trgovina na europskom kontinentu i u regiji Mediterana, a u BiH bi mjere, ako budu usvojene, najviše koristi mogle donijeti poljoprivrednicima.

Osim BiH, s EU bi ovaj sporazum trebali zaključiti Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska, Farski Otoci, Turska, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Palestina, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Srbija i Crna Gora.

Kako je navedeno na stranici Europske komisije, radi se o prijedlogu koji tek treba usvojiti Europsko vijeće, ali i zemlje koje su uključene u ovaj paket.

Prema priopćenju Europske komisije, smatra se da će se ovim mjerama pospješiti trgovina u Europi, ali i olakšati oporavak zbog ekonomske krize izazvane koronavirusom. Suština paketa mjera je pojednostavljenje procedura kada se radi o podrijetlu robe, a u Europskoj komisiji tvrde da u sporazumu koji bi trebao biti potpisan s BiH neće biti bilo što što bi suštinski promijenilo trgovinske odnose definirane Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali bi trebalo smanjiti komplikacije pri izvozu bh. poljoprivrednih proizvoda u EU, pišu Nezavisne novine.

Predložene mjere će rezultirati osuvremenjavanjem i moderniziranjem pravila, što će generalno gledano olakšati procedure potrebne za dobivanje certifikata o podrijetlu proizvoda. Osim toga, dodatno pojednostavljenje je predviđeno u kalkuliranju cijene rada ugrađene u proizvod, kao i vrijednost udjela sirovina koje nemaju status podrijetla, pojašnjeno je u Europskoj komisiji.

Kako je rečeno ovim novinama, kad je u pitanju BiH, mjere će se najviše odnositi na poljoprivredne i tekstilne proizvode, odnosno definirat će se procedure kako će se određivati vrijednost ugrađenog rada i podrijetlo sirovina i materijala u službama za carinjenje i pregled robe na granici.

Također, neslužbeno je pojašnjeno da će za građane najvažnije biti da znaju da će se ubuduće za ove svrhe koristiti samo certifikat EUR-1. Kao što građani koji uvoze automobile iz EU u BiH ili druge proizvode već znaju, ovaj certifikat je potreban ako želite uvesti proizvod po sniženoj ili nultoj carinskoj stopi, jer on dokazuje da je proizvod kompatibilan s odredbama o europskom slobodnom tržištu.

Pojašnjeno je da se radi o tipskom sporazumu koji je primijenjen u trgovinskim sporazumima koje je EU već sklopila s Japanom, Kanadom, Vijetnamom, Južnom Afrikom i drugim zemljama. Osnovni cilj je, kako je rečeno, što bolja ekonomska integracija i suradnja na europskom kontinentu i u mediteranskoj regiji.

Faris Kočan, slovenački stručnjak za EU i odnose sa zapadnim Balkanom, kaže za Nezavisne novine da je ovaj sporazum, iako tehnički u prirodi, jako bitan jer se praktično želi olakšati proizvodima BiH da dolaze na europsko tržište.

U EU su neke zemlje posebno osjetljive kad su u pitanju poljoprivredni proizvodi poput voća i povrća jer je zajednička europska poljoprivredna politika tema koja je ekonomski i politički jako osjetljiva. Recimo, zbog toga su proizvođači iz Turske i Egipta imali puno, puno problema s penetracijom na europsko tržište, kaže Kočan. Što se tiče BiH, on savjetuje BiH da ova nova pravila maksimalno iskoristi jer postoji prilika za puno veći izvoz u Europu.

BiH se u preferencijalnoj razmjeni nalazi još od 2009. godine, a još uvijek više uvozi nego što izvozi poljoprivrednih proizvoda. Podsjećam da je BiH prošle godine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 876 milijuna eura, a izvezla samo 180 milijuna eura. Nove mjere će smanjiti birokratske procedure i to bi trebalo olakšati poljoprivrednicima izvoz na europsko tržište, kaže Kočan.

Da bi BiH od ovih novih mjera zaista mogla profitirati, svjedoči i jedan paragraf u prijedlogu ugovora, u kojem u Europskoj komisiji kažu da je BiH od EU tražila da se nova pravila počnu primjenjivati što je prije moguće, čak i prije nego što svi amandmani prođu proceduru unutar europskih tijela.

U Direkciji za europske integracije BiH su rekli da još nisu dobili detaljne informacije u vezi s ovim prijedlogom.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!