"Virus bi mogao iščeznuti prije nego što se razvije cjepivo"

Koronavirus mogao bi nestati sam od sebe prije nego što se pojavi bilo kakvo cjepivo, rekao je Karol Sikora, bivši glavni onkolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sikora se oglasio na Twitteru, pojasnivši kako postoji stvarna šansa da će virus prirodno iščeznuti prije nego što znanstvenici razviju cjepivo.

"Svuda vidimo otprilike sličan obrazac. Mislim da imamo više imuniteta nego što je to procijenjeno. Moramo nastaviti usporavanje virusa, ali on bi mogao i sam nestati", napisao je Sikora.

Njegova izjava izazvala je puno reakcija javnosti pa je Sikora istaknuo kako je to njegovo mišljenje i jedan od mogućih scenarija. Znanstvenik je dodao da nitko ne zna što će se dogoditi te pozvao javnost da se drži pravila socijalnog distanciranja.

Brojne zemlje i farmaceutske kompanije diljem svijeta natječu se u razvoju cjepiva protiv koronavirusa koji je do sada odnio više od 312.000 života, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Početkom ovog tjedna WHO je otkrio da je osam kandidata za cjepivo podvrgnuto kliničkim ispitivanjima, dok se za još 110 cjepiva vrše pretkliničke procjene. Pojedine zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Kinu, počele su testirati cjepiva na ljudima.

Međutim, još uvijek nije jasno kada će cjepiva biti dostupna. Nadalje, čelnik američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti Anthony Fauci upozorava da "nema jamstva da će cjepivo zapravo biti učinkovito".

Podsjećamo, usprkos dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima, još uvijek ne postoji cjepivo za teški akutni respiratorni sindrom, poznat kao SARS, koji se pojavio 2002. godine, ili za respiratorni sindrom na Bliskom istoku (MERS), koji se počeo širiti 2012. godine.

 

 
index Instagram400x230 youtube