Pronađena još jedna vrsta koronavirusa

Najnovija istraživanja ukazuju na to da je covid-19 najvjerojatnije evoluirao prirodnim putem, odnosno krenuo od šišmiša pa prešao na druge životinje sve dok nije razvio potrebne mutacije za prelazak na čovjeka i pokretanje globalne pandemije.

Znanstvenici su u najnovijem istraživanju poduprli ovu hipotezu pronalaskom još jedne vrste koronavirusa kod šišmiša te uočavanjem specifičnih mutacija koje umeću genetski materijal u virusni genom. Takve mutacije pokazuju da ovakve promjene u genomu, gdje dolazi do evolucije virusa, vrlo lako mogu nastati prirodnim putem, piše Science Alert.

"Od kada se pojavio covid-19, postojale su razne spekulacije o tome da je taj virus stvoren u laboratoriju", rekao je mikrobiolog Weifeng Shi sa sveučilišta Shandong First Medical University, prenosi Index.hr.

"Konkretno, neki su kazali kako umetci na S1/S2 djeluju vrlo neobično i da se možda radi o laboratorijskoj manipulaciji. Naš rad vrlo jasno pokazuje kako se ovakve promjene odvijaju u divljini, prirodnim putem", dodao je.

Novootkriveni soj koronavirusa, koji je tim nazvao RmYN02, identificiran je u drugoj polovici 2019. godine tijekom analize 302 uzorka uzetih s 227 šišmiša koji prebivaju u provinciji Yunnan u Kini. Znanstvenici su nakon proučavanja uzoraka otkrili dva gotovo kompletna nova genoma koronavirusa - RmYN01 i RmYN02.

RmYN01 se slabo podudarao s koronavirusom koji je uzrok trenutne pandemije (SARS-CoV-2). No to nije bio slučaj s RmYN02, koji 93,3% svog genoma dijeli s virusom SARS-CoV-2.

Što se tiče procesa umetanja, RmYN02 sadrži umetke aminokiselina na mjestu na kojem se sastaju dvije podjedinice S1 i S2. SARS-CoV-2 također ima umetke na S1 i S2. Mada se ne radi o istim aminokiselinama, ovi umeci pokazuju da do procesa umetanja može doći prirodnim putem.

Unatoč mnogim sličnostima ova dva koronavirusa, ne znači da je RmYN02 izravni predak koronavirusa koji je uzrokovao trenutnu globalnu pandemiju; posebno ako se uzme u obzir da se u važnom genu za vezanje receptora podudaraju u samo 61,3 posto. No pronalaženje novih genoma koronavirusa i dalje je vrlo važno jer nam može otkriti kako se virus SARS-CoV-2 razvio u ono što je danas.

"Naša studija je iznova potvrdila da su šišmiši, posebno oni roda Rhinolophidae (potkovnjaci), važni prirodni rezervoari koronavirusa i da se u njima nalaze, koliko nam je do sada poznato, najbliži rođaci virusa SARS-CoV-2", napisali su znanstvenici u svojoj studiji.

Do sada je virusu koji uzrokuje covid-19 najsličniji koronavirus RaTG13, također pronađen kod šišmiša, s kojim se podudara u 96,1% RNK.

"Ni RaTG13 ni RmYN02 nisu izravni preci virusa SARS-CoV-2 jer još uvijek postoji evolucijski jaz između tih virusa", objašnjava Shi.

"Naše istraživanje ukazuje na to kako su potrebne daljnje studije i uzorkovanje više vrsta divljih životinja kako bismo otkrili viruse koji su još sličniji virusu SARS-CoV-2. Možda nađemo i njegove izravne pretke, što nam može puno toga reći o tome kako je ovaj virus prešao na ljude", dodao je.

Istraživanje naziva A novel bat coronavirus closely related to SARS-CoV-2 contains natural insertions at the S1/S2 cleavage site of the spike protein objavljeno je u časopisu Current Biology.

 
index Instagram400x230 youtube