Logo
Ispiši ovu stranicu

‘Zločinačka organizacija’ opljačkala Federaciju?

‘Zločinačka organizacija’ opljačkala Federaciju?

Dani prolaze, još nema privođenja aktera afere ‘respirator’, SIPA i tužitelji češljaju prostorije federalne Uprave civilne zaštite i poljoprivrednog obrta ‘Srebrena malina’.

Najednom je otkrivena kontroverzna lokacija u Vogošći kod Sarajeva iako se uporno govorilo da je središte obiteljskog povratničkog obrta u selu Sućeska kod Srebrenice. Upravo zbog toga prebivališta je Fikret Hdožić prije izvjesnog vremena dobio od Vlade FBiH poticaja od ‘lijepih’ 200.000 maraka. Vrijeme će pokazati što su agenti iskopali u dokumentima i računalima koje su izuzeli.

Fantomska četvorka

Javnost je sve nervoznija i nepovjerljivija prema policiji i pravosuđu, doima se kako se lukavo i dirigirano ‘rasteže žaba’ kako bi se bezočna pljačka zataškala i istraga otegla u nedogled. Šef HDZ-a BiH Dragan Čović čak i ne dvoji kako nabavka respiratora ima boje kriminala.

Prvih nekoliko dana je za policiju uvijek presudno, a s obzirom da je prošlo puno vremena, sumnje i zavjere sve više bujaju. U međuvremenu je zanimljivo da su jeddino Fahrudin Solak, kontroverzni ravnatelj Uprave civilne zaštite, i Fikret Hodžić, fatalni ‘humanitarni djelatnik’, vlasnik ‘Maline’ koji je tuđim novcima ‘mlatio glogove’, angažirali odvjetnike, što ukazuje da su stvar shvatili kranje ozbiljno i da su se i opravdano prepali da bi se na njihova pleća mogao svaliti pravosudni bič ili da bi možda mogli biti žrtveni jarci.

U javnosti se i dalje isprepredaju razne i nevjerojatne špekulacije i tračevi, međutim ima i doista zapanjujućih glasina. Tako sarajevska, uvijek dobro upućena čaršija, odnosno vrlo ozbiljni i informirani krugovi danima bruje kako se na ‘respiratorima’ maznulo senzacionalnih četiri milijuna maraka. Po toj teoriji četvorica su glavnih aktera od Federacije i njezinih poreznih obveznika brutalno ‘klepili’ po milijun maraka.

Osim Solaka i Hodžića minder upire prstom u visokog dužnosnika u Vladi FBiH, ali i u fantomskog bivšeg ratnog zapovijednika bivše ABiH s područja Srebrenice koji je jako dobro poznat javnosti i koji je navodno kolovođa pljačke.

Naravno, policija i tužitelji će, nadati se, demaskirati sve aktere s površine i iz podzemlja kriminalne hobotnice, međutim sve je više razvidno kako se radilo o ‘zločinačkoj kriminalnoj organizaciji’ i vrlo izvjesno dobro isplaniranom udruženom pothvatu.

Respiratori još nisu u funkciji

Lov u mutnom je započeo na jednoj od sjednica Vlade FBiH i suludim davanjem neslućenih ovlasti Upravi civilne zaštite u nabavci medicinske opreme teške desetine milijuna maraka. Izuzimanjem Fahrudina Solaka i njegove institucije iz Zakona o javnim nabavkama je kao da date ‘vuku da čuva stado’. Upravo na toj se odluci Novalićevog kabineta sada ‘čupa’ Solak, očigledno prikliješten teškim argumetnima Dženana Salčina, ravnatelja Agencije za javne nabavke.

Zašto je izabrana ‘srebrena malina’, koliko su stvarno koštali respiratori, na čije račune i kada su uplaćena državna sredstva za opremu i, napokon, o kakvim se respiratorima radi, krucijalna su pitanja za rasplet afere. Struka iz oblasti kriminalnih znanosti tvrdi kako SIPA ipak nije zakasnila. U međuvremenu je i federalni Parlament utemeljio povjerenstvo u kojem su članovi neki izaslanici i zastupnici od kojih se očekuje da ne uzmaknu.

Pravni konzultant Kadribašić ukazuje kako je itekako sporna činjenica da ‘srebrena malina’ nema reference za rad u ovoj oblasti, a posebno uzimajući u obzir da je nabavka vrijedna više od 10 milijuna KM.

On je dodao i činjenicu da ovakva vrsta javne nabavke, tzv. pregovarački postupak nije postavljen na službenu web stranicu što dodatno izaziva sumnju na korupciju.

-Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu djelovalo je promtno, čini mi se da su isti dan formirali predmet, samostalno i na temelju medijskih natpisa, što je dobra praksa. Također, mislim da je uključivanje Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine od samog početka izuzetno bitno. SIPA putem svojih posebnih odjeljenja, poput financijsko-obavještajnog, u svakom trenutku može doći do korisnih informacija o tokovima novca, što je veoma bitno za ovakvu vrstu predmeta. Posebno ohrabruje činjenica da su istražni organi konsultirali Agenciju za javne nabavke BiH, a možemo primijetiti da je Tužilaštvo BiH zbog stvarne nadležnosti preuzelo slučaj te da može koristiti sve informacije koje je prikupilo Tužiteljstvo u Sarajevskoj županiji. Nadam se da će ovaj pozitivan primjer međuinstitucionalne suradnje polučiti uspješne rezultate u sudskom postupku, poručio je Kadribašić.

Na pitanje da li je moguće da se ovakva nabavka opravda stanjem prirodne nesreće odgovorio je:

“Proces javnih nabavki često zna da bude spor i može otežati efikasnost u radu. Pandemija koja zahtjeva promtno djelovanje i nabavku medicinske opreme ne može biti razlog da se angažuju firme bez referenci, kao ni da se krše postupci pregovaračkog postupka, pretpostavljaju vrlo sumnjivi osobni odnosi, te da u konačnici ni cijena nije odgovarajuća. Posebno imajući u vidu da respiratori još uvijek nisu u funkciji.”

Salčin upozoravao na vrijeme

Đenan Salčin prvi čovjek Agencije za javne nabavke kojega se sada pokušava uvući u aferu kao obranaški alibi osumnjičenika kaže da mu je drago što je objavljen stenogram sa sjednice, jer je potvrđeno sve što je govorio.

– Ja sam tražio od Vlade da ne suspendira Zakon, jer postoji zakonsko opredjeljenje kako da se riješi ova situacija. Suspenzija je prijetnja da bi onda imali anarhiju i ne bi se znalo ni tko šta kupuje ni tko šta nabavlja – kaže Salčin.

Podsjeća kako je Vlada FBiH na kraju ipak sve suspendirala, zbog čega je obavijestio čelne ljude Vijeća ministara da se to ne dopusti na državnoj razini što su oni i prihvatili.

-Ne znam ni o kakvom sukobu interesa odvjetnik Fahrudina Solaka, Kolić, govori. Ja sam na strani Tužiteljstva i SIPA-e jer radimo na drugim predmetima, kaže Salčin.

-Federalna uprava civilne zaštite je, u skladu s naredbama Federalnog stožera i prethodnim suglasnostima Vlade, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je naša zakonska nadležnost i obaveza. U procesu nabavke respiratora ugovor je potpisan s kompanijom koja je jedina mogla jamčiti da će nam respiratori stići u traženom roku. Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja nadam se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje. Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne špekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova. Duboko sam svjestan svoje odgovornosti i funkcije koju obnašam. Ne želeći da na bilo koji način umanjim sjajan posao koji je odradila Federalna uprava civilne zaštite, Federalni stožr civilne zaštite i cijela Federalna Vlada, predložio sam da me Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspendira dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost, pojašnjava i brani svoju ulogu Fahrudin Solak.

Vođa SDA Bakir Izetbegović, čiji je Solak uzdanica, i dalje sjedi skrštenih ruku, poziva se na presumciju nevinosti iako se trebao ugledati na partnera Milorada Dodika koji je postupio liderski i hokejaški sahranio politički put svoga omiljenoga ministra Staše Košarca. Ponašanje i stajališta SDA oko afere ‘respirator’ su u najmanju ruku mučna.

-Konačno sva sudsko-tužiteljska ‘artiljerija’ u vezi afere koja je postala hit u vezi medicinskih ventilatora bit će usmjerena na tužnog i jadnog Pedra i likova pod kodnim nazivom 3 F (Fikret, Fahrudin, Fadil). Od svih ovih najteže će biti ovom prvom, malom F, koji se našao u mreži koja se zove državni kriminal. S toga je aktualna priča o Pedru i malom čovjeku iz provincije koji se regrutuje da izvrši neki posao koji je ‘nacionalni interes’. Mali i jadni Pedro umjesto da se bavi malinama našao se u ‘neobranom grožđu’ i sam da nije svjestan šta se dešava.Takvih likova smo se nagledali svih ovih 30, koji su dobijali razne dužnosti. Zato su nam priučeni policajci, limari, konobari, bageristi, vozači i mnogi drugi raznih profila i profesija postajali visoki dužnosnici: generali , veoma bogati i uticajni ljudi. Možda je to bio ‘neosanjan san’ mnogih naših mahalskih Pedra jer je konkurencija za tu ‘nezahvalnu’ ulogu uvijek bila velika. Izbor je padao na one odane i sigurne, a epilog se znao unaprijed, sjajno je elaborirao jedan poznati sarajevski intelektualac.

A Segmedina Srna-Bajramović, izaslanica SDP-a je u Domu naroda Parlamenta FBiH kazala kako je ‘Skrivanje iza srebreničkih žrtava najgori mogući presedan. Zaigrati na kartu žrtve, a mahati milijunima maraka je licemjerstvo bez presedana koje ne mogu smjestiti u ništa razumno’.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!