MORH otkrio tko su poginuli piloti, ministar Krstičević podnio ostavku

U padu školskog vojnog zrakoplova poginuli su natporučnik Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić, rečeno je danas na konferenciji u vojarni u Zemuniku.

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obiteljima poginulih pilotga te je dao ostavku na svoje funkcije u Vladi.

– Tijekom redovnog treninga došlo je do pada. Odmah su podnesene sve mjere traganja i spašavanja, ali mogli smo samo konstatirati smrt. Stradali su natporučnik Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić. Uzroci pada nisu poznati, osnovao sam istražno povjerenstvo koje bi trebalo odgovoriti na sva pitanja – rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Rečeno je kako se tragedija dogodila tijekom izvođenja letačke obuke poručnika Jagetića te da je do pada zrakoplova došlo nakon pola sata od polijetanja.

Luka Jagatić je već obavio jedan samostalan let, a Marko Novković bio je iskusni pilot i član Krila oluje.

Jagatić je bio 1995. godište, odnosno imao je 25 godina. On je prošao selekcijsko letenje i 1000 sati nastave te je počeo svoju letačku obuku. Na konferenciji je rečeno da se radilo o iznimno talentiranom polazniku.
Rečeno je kako ovaj avion nema crnu kutiju već uređaj koji bilježi određene parametre leta, ali ti su parametri vrlo šturi i mogu li se oni ikako interpretirati. Riječ je o avionu s 1361 sat leta što se u zrakoplovstvu smatra normalnim. Kupljen je 2007. godine novi u Češkoj.

Ministar obrane Damir Krstićević izrazio je sućut obiteljima poginulih pilota, a potom je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane. Rekao je kako o tome ranije nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića.

– Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom RH i predsjednikom hrvatske Vlade i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika, to je teško svakom ministru obrane, a i svakom zapovjedniku u hrvatskoj vojsci. Prije tri mjeseca isto smo imali tragičnu nesreću s helikopterom Kiowa Warrior gdje smo isto izgubili dva mlada života. Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim o cijelom sustavu, da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju. Kao što ste čuli, naložio sami načelniku glavnog stožera da formira i svoje povjerenstvo da se istraže sve vojne okolnosti toga sustava obuke i sve onoga što se treba istražiti i provjeriti. Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svoju potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i cijeloj hrvatskoj vojsci. Ovo je ogroman gubitak i za HV. Ja s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH – kazao je Krstičević.

Vlada izražava najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati, doznajemo iz Vlade RH.

 

 

 

 
index Instagram400x230 youtube