Smijenjen Krizni stožer FBiH zbog neefikasnosti

Vlada Federacije BiH danas je imenovala nove članove Federalnog stožera civilne zaštite. Kako je pojasnio premijer FBiH Fadil Novalić, novi sastav FSCZ je imenovan jer nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba.

"Nisu odgovorili na zadatke postavljene, naručito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj stožer skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajnija tijla koja provode mjere borbe protiv koronavirusa. Tu je sad i ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske osobe, Federalna uprava policije jer provodi restriktivne mjere, Zavod za javno zdravstvo koje je nadležno za ovakve situacije epidemija i pandemija, tu je i federalni ravnatelj robnih rezervi jer je bitan segment sigurnosti građani i tu je konačno i glavnu tajnik Crvenog krsta FBiH", rekao je Novalić.

On je dodao kako se od novog sastava Kriznog stožera očekuje da bude efikasniji.

Istaknuto je kako se intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih razina i kreće se u nabavku medicinskih sredstava od respiratora, testova te ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor.

"Time smo došli u jednu aktivnu fazu kada ćemo građanima FBiH moći garantirati znatno veću razinu zdravstvene zaštite, ne zaboravimo da smo još uvijek na mjerama koje od nas traži zdravstveni sektor", rekao je Novalić, prenosi Avaz.

 
index Instagram400x230 youtube