Logo
Ispiši ovu stranicu

Prva žrtva koronavirusa u Mostaru

Istaknuto Prva žrtva koronavirusa u Mostaru

''U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar od posljedica Covida -19 preminula je jedna osoba'', potvrđeno ja na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ održanoj danas u Mostaru.

''Imao je obostarnu upalu pluća i, nažalost, nismo uspjeli, preminuo je'', rečeno je. Istaknuto je kako je i prvozaražena osoba u SKB Mostar u iznimno teškom stanju.

''Što se tiče prvozaraženog pacijenta i on je u teškom stanju, nalazi se na respiratoru i radimo sve što je u našoj moći'', rekao je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a. 

Radi se o 59-godišnjem muškarcu, uposleniku poduzeća Igman iz Konjica. 

Novozaraženih u HNŽ je ukupno trenutno 22, te u SKB Mostar imamo jedan slučaj iz Širokog Brijega. Svi su, osim prvozaraženog, u dobrom stranju.

Dr. Avdić je istaknuo kako je prvozaraženi pacijent imao ranije bronhitis te da nije imao neke posebne zdravstvene probleme, no da je sada u teškom stanju, u punom nadzoru.

Mogućnost pojave novog kalstera, dr. Avdić nije mogao potvrditi ali je istaknuto sljedeće kako su dva epidemiologa trenutno na terenu te da uzimaju uzorke.

Istraga klastera

''Oni rade istragu, provjeravaju kontakte. I još uvijek ne znamo je li riječ o nekom od ranijih klastera ili je u pitanju neki drugi kontakt'', rekao je.

''Testiranje na Covid 19 smo počeli vrlo rano, i u nepunih mjesec dana dosad smo imali 165 tetsiranja od čega su 23 pozitivna. Naš Zavod pokriva tri županije, s toga možda ima nekih neslaganja između naših i brojki dr. Avdića'', rekla je to dr. sc. Maja Ostojić, pročelnica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar.

Navela je kako se testiranja obavljaju u dvije smjene te da u slučaju nepredviđene situacije imaju i rezervne varijante.

Testovi su identični onima koji se rade u Sarajevu i osjetljivost i specifičnost testova je 99 posto.

S press-konferencije je poručeno kako je od svih dužnosnika zatraženo da se daju ''stroge informacije oko novonastale situacije, osjetljivo je i opasno davati takve izjave jer oni produbljuju strah i paniku''.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!