Koronavirus stigao u Hercegovinu - zaražena najmanje jedna osoba

Jučer su u SKB Mostar primljena 2 pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća.

U Hercegovini je zabilježen prvi slučaj koronavirusa, piše bljesak.info.

Jučer su u SKB Mostar primljena 2 pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti'', potvrđeno je iz Kriznog stožera HNŽ-a.

Tijekom jutra u SKB Mostar testirani su na COVID-19, te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat, navodi se u priopćenju Stožera.

Uzorci se šalju na konačnu potvrdu u laboratorij UKCS Sarajevo, koji je određen za referentni laboratorij za COVID-19.

Kako doznajemo, cijeli odjel na SKB Mostar ide u karantin.

Najveći broj oboljelih, njih 20, registriran je na području bh. entiteta Republika Srpska (RS), dok je sedam zaraženih u Federaciji BiH. Zdravstene vlasti u BiH potvrdile su u ponedjeljak kako su dvije osobe izliječene od COVID-19 na području RS-a.

Epidemiolozi smatraju kako bi broj zaraženih u predstojećem razdoblju mogao rasti zbog čega je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“U SKB Mostar rade odgovori ljudi, prije mjesec su napravili protokol postupanja, šta kako i na koji način činiti kada se dogodi ovakva situacija. Neka struka radi svoj dio posla. Pokušaće se utvrditi s kim su ove osobe kontaktirale ove osobe. Pokušaće se utvrditi ko su kontakti i onda će se za sve utvrditi postupak, uradiće im se epidemiološka analiza, procjeniće se od koga ćse uzimati uzorak“, rekao je glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a Pero Pavlović.

 

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 17 Ožujak 2020 15:56
 
index Instagram400x230 youtube