Logo
Ispiši ovu stranicu

Novi udar po džepu građana BiH: Povećava se stopa PDV-a?

Novi udar po džepu građana BiH: Povećava se stopa PDV-a?

Bosna i Hercegovina sve bliže je odluci da poveća stopu PDV-a, koja danas iznosi 17 posto, što, prema ocjeni ekonomista, nije sporno, ali pod uvjetom da se s druge strane smanje fiskalna opterećenja na rad, pišu Nezavisne novine.

Ono što je činjenica, a što je i glavni argument politike koja će, prema neslužbenim informacijama u narednom periodu raditi na povećanju stope PDV-a, je da je on trenutno najmanji u Europi i da na osnovu toga ima prostora za povećanje.

Prema neslužbenim informacijama, najvjerojatnije je da će PDV porasti za dva posto odnosno na 19 posto, te da će ostati jedinstvena stopa, koja se pokazala kao dobra i zahvaljujući kojoj je efikasnija naplata.

“Ako bismo samo povećali PDV, a da spustimo fiskalno opterećenje na rad, našli bismo se u nezavidnoj poziciji i automatski bismo uništili potencijale rasta”, rekao je za “Nezavisne” Admir Čavalić, ekonomski analitičar, ističući da je naplata PDV-a trenutno najzdraviji dio sustava.

O povećanju stope PDV-a nedavno je govorio i Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji je pred Parlamentarnom komisijom za izbor Vijeća ministara BiH rekao da je spreman podržati povećanje te stope.

“Po mom mišljenju, pitanje nije visina stope PDV-a, već namjena utroška tih sredstava, koja će po tom osnovu biti sakupljena”, rekao je Tegeltija.

Ipak, veliko je pitanje mogu li se prihodi koji bi se dobili povećanjem PDV-a iskoristiti namjenski, s obzirom na to da ekonomisti ističu da će to biti gotovo nemoguće jer sam PDV nije napravljen da bude tako potrošen te da već postoje namjenski nameti koji se troše nenamjenski.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!