Veliko otkriće znanstvenika: Postojao je kontinent Veliki Jadran

Veliko otkriće znanstvenika: Postojao je kontinent Veliki Jadran Foto: VL

Od Alpa do Irana prostirala se prije 240 milijuna godina Velika Adria ili Veliki Jadran, novo je otkriće znanstvenika objavljeno u časopisu Science.

Jedino što je ostalo od tog davno izgubljenog kontinente su sedimenti i kamenje pronađeno na planinskim lancima u južnoj Europi.

- Količina detalja u vremenskoj crti rekonstrukcije je neviđena- kazala je Laurent Jolivet, geologinja sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu.

Ovaj je novootkriveni kontinent prije 140 milijuna godina bio veličine današnjeg Grenlanda, a otprilike 20 milijuna godina nakon toga se Velika Adria sudarila s današnjom Europom te 'razbio' u komade i bio je gurnut ispod tog kontinenta. Na zemljinoj površini je ostao samo djelić stijena Velike Adrije, što je geolozima dozvolilo da otkriju novi kontinent Zemljine prošlosti
Ti dijelovi stijena su se raspršili preko 30-ak današnjih država, sve od Španjolske do Irana. Douwe van Hinsbergen, geolog sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj, kaže da je to otežalo otkrivanje novih podataka. Osim toga, do sada, kaže, nisu ni imali toliko modernu tehnologiju pomoću koje bi otkrili sve što su danas.

- Mediteransko je područje jednostavno jedan veliki geološki nered- kazao je Douwe van Hinsbergen za Science.

 
index Instagram400x230 youtube