Usvojen Zakon o pravima branitelja u FBiH: Stariji od 57 godina dobijat će mjesečni dodatak

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojili su na današnjoj sjednici Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Zakon su podržala 73 zastupnika, čime je završena vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prije toga usvojen je i rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu u iznosu od dvije milijarde, 701 milion i 845 tisuća KM, koji je u odnosu na aktualni budžet veći za 48 miliona KM.

Radi se o dugo očekivanom zakonu o kojem je ranije postignut dogovor Vlade FBiH i predstavnika branitelja, a podrazumijeva 15 različitih prava za braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji, među kojima je i tzv. braniteljski dodatak.

Tako će Federacija BiH za bivše branitelje starije od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, nezaposleni su i najmanje su godinu dana na birou osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Uvjet je i da bivši branitelj koji aplicira na tu mjesečnu pomoć nema neka druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne mirovine u FBiH isplaćene u prosincu 2018.

To znači da će pravo na egzistencijalnu pomoć ostvariti bivši branitelji koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno.

Tako će nezaposleni bivši branitelji stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci. Iz Vlade FBiH poručuju da taj iznos nekada može biti i niži, u zavisnosti od utvrđivanja koeficijenta.

Vlada FBiH će na godišnjem nivou za tu namjenu planirati 50 miliona KM.

Bivši branitelji koji su mlađi od 57 godina svoja prava morat će tražiti na županijskom nivou, koji će u skladu s mogućnostima urediti uvjete, način i postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Od ostalih prava koje zakon garantuje bivšim braniteljima izdvajamo:

– Pravo na zdravstvenu zaštitu
– Liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje
– Jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a
– Povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju
– Pomoć u slučaju smrti
– Prijevremena povoljnija mirovina
– Duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u Oružanim snagama

Uz ova prava propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-osloboditeljskog rata.

Najviše amandmana uputili su zastupnici SDP-a, ali je Vlada FBiH odbila sve amndmane na sjednici koju je održala u međuvremenu.

Potrebno je da ovaj zakon potvrdi i Dom naroda, što se očekuje već u četvrtak.

 
index Instagram400x230 youtube