Prva večer Devetnice sv. Anti na Humcu [foto]

Započele su Devetnice svetom Anti. Već prve večeri u svetištu sv. Ante na Humcu okupio se veliki broj vjernika, štovatelja sv. Ante koji su došli sa svojim nakanama i potrebama tražiti zagovor i utjehu.

Uvodeći u misno slavlje prvoga dana devetnice, mladomisnik fra Robert Pejičić pozvao vjernike da se ugledaju na primjer sv. Ante.

„Svjesni smo da nam Bog neprestano pruža primjere svetaca kako bismo bili zagledani u njihov život i sami mogli biti što ustrajniji na putu svetosti, jer Bog je u svakoga od nas usadio mogućnost biti svet. No često u ovozemnom hodu mi izabiremo nešto drugo. Odlučujemo se za neke svoje užitke koji su daleko od svetosti. Biramo živjeti samo neki trenutak za prolaznost, a ne za vječnost. Pritom svetost promatramo kao nešto nedokučivo ili teško ostvarivo za nas. A Bog nam svakodnevno pruža različite primjere svetosti kao da nam želi reći; „Kada su mogli toliki, zašto ne bi i ti mogao“, poručio je fra Robert.

Tema propovijedi današnje devetnice bila je „U svemu zahvaljuj“.

Fra Robert je istaknuo kako nam sv. Ante može biti primjer po svojoj radosnoj zahvalnosti.

"Ako malo promotrimo koliko mi živimo zahvalnost u svome životu, možemo uočiti kako smo podosta manjkavi u tome. Nekako smo skloni „roncanju“, negodovanju, žaljenju zbog zdravstvene ili materijalne situacije. Skloniji smo pogledu u ono što nemamo, umjesto da cijelim svojim bićem zahvaljujemo Bogu, i to prvenstveno što nam je dao sebe, a onda za sve što čini za nas“, rekao je fra Robert.

On je dodao kako se zahvalnost gradi u svakodnevnici.

„Lako je biti zahvalan nekome tko naiđe u tvoj život i brzo ode. Ali kako očitovati zahvalnost onima s kojima svaki dan živiš. Zahvalnost se ne živi tako što će svaka naša druga riječ biti riječ zahvale. Zahvalnost se živi tako što će stil našega života nalikovati na zahvalnost“, dodao je.  

On je pozvao vjernike da ove prve večeri devetnice, kada izriču svoje molitve pred Gospodinom i njegovim ugodnikom sv. Antom, da zavape najprije sa radosnim srcem.

„Krist je jasno rekao da je došao na ovaj svijet da bi naša radost bila potpuna. Zato ako nam se čini da Bog ne uslišava naše molitve, da i sv. Ante začepljuje uši na naše vapaje, nemojmo se prevariti, nego znajmo da očito imamo dovoljno u našem životu za potpunu radost. Zato smo pozvani učiti da Bogu pristupamo sa zahvalnom ljubavlju. Pred boga stanimo najprije sa zahvalnošću. Zahvali Gospodinu na svemu što imaš, na onom za što još nikada nisi zahvalio i tek ga onda moli za ono što nemaš. Tako  i onda ćemo postati najsličniji svetom Anti kojem se molimo da nam pred Gospodinom izmoli zahvalno srce koje će svoj korijen imati u Bogu“, zaključio je fra Robert Pejčić.

Večerašnju devetnicu je predmolio fra Tomislav Sablje, a misno slavlje je pjesmom uveličao Veliki zbor sv. Ante Humac.

 
index Instagram400x230 youtube