Obilježen Dan žrtava župe Studenci

Posljednje nedjelje u mjesecu svibnju župa i svetište Presvetog srca Isusova Studenci (Studenci, Stubica, Zvirovići i Prćavci) na dostojanstven način se prisjeća svojih poginulih i pobijenih župljana u tri rata u prošlom stoljeću gdje je izgubila 326 župljana – 54 su žrtve Prvog svjetskog rata, 263 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, a 9 je žrtava Domovinskog rata.

Zbog epidemiološke situacije ove je godine bio nešto drugačiji protokol što je na samom početku najavio voditelj programa, nije bilo četveroreda s upaljenim svijećama, ni svečanog vojnog postroja, a nisu se čitala imena poginulih koji se nalaze na spomen-pločama. Nakon „Lijepe naše“ koju je otpjevao mješoviti župni zbor „Vrelo života“ kod već upaljenih svijeća na spomen obilježju u župnom dvorištu vijence su položili predstavnici župe Studenci, te Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, dopredsjednik Vlade Toni Kraljević i predsjednik Skupštine Ivan Jelčić. Potom je župnik don Ivan Štironja uz prigodnu molitvu za sve poginule i pobijene blagoslovio spomen obilježje.

„Ove žrtve ne smijemo zaboraviti, posebno ne vi dragi mladi koji ne pamtite komunistički teror koji je trajao gotovo pedeset godina. I danas, sedamdeset i pet godina nakon tog strašnog zločina lažu, obmanjuju i kleveću želeći zabraniti čak i svetu misu, ali neće uspjeti! Molimo Duha Svetoga, čiji blagdan slavimo danas, da naučimo voljeti i praštati, a ne mrziti u ime lažnih vrednota čega smo svjedoci ovih dana“, kazao je, između ostalog, župnik don Ivan Štironja u prigodnoj i vrlo emotivnoj propovijedi.

Na kraju svete mise koju je liturgijskim pjevanjem uljepšao župni zbor Vrelo života, župnik se zahvalio svima koji su došli na komemoraciju i svetu misu i na njihovu dostojanstvenom držanju, a goste i župljane koji to žele pozvao na osvježenje u Pastoralni centar.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 01 Lipanj 2020 19:04
 
index Instagram400x230 youtube