Logo
Ispiši ovu stranicu

Štete od mraza 4.235.581 KM

Istaknuto Štete od mraza 4.235.581 KM

Niske temperature početkom travnja nanijele su velike štete ljubuškim poljodjelcima, a najviše je nastradao mladi krumpir „Ljubuški rani“, koji se u prodaji našao nešto kasnije od uobičajenog.

Već početkom svibnja ova, na tržištu prepoznata povrtlarska kultura, spremna je za konzumiranje, no ove godine je njezin urod znatno manji.

Prema elaboratu, koje je izradilo Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta, uništeno je 299,53 ha krumpira, a s gubitcima su se susreli i proizvođači lubenica i bostana (123 ha) te kajsija i nektarina (8,3 ha). Ukupna procijenjena vrijednost nastale štete, na temelju 248 zahtjeva poljodjelaca, iznosi 4.235.581 KM. Za povrtlarske kulture treba osigurati 3.994.602 KM, a za trajne nasade 290.979 KM.

Kako je nedavno za naš list potvrdio Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika Ljubuškog za poljodjelstvo, sredstva koja su namijenjena za pomoć poljodjelcima tražit će se od svih razina vlasti.

Osim navedenog, poljodjelci iz poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje imat će još jednu olakšicu, budući da je nedavno gradonačelnik Barbarić potpisao ugovor o sufinanciranju nabave plastenika za 76 kooperanata. Plastenici su površine 320 m2 i ukupne vrijednosti 310.840 KM. Od toga će Grad Ljubuški, ZHŽ i korisnici sudjelovati s po 20 posto ili po 62.168 KM, a projekt RCDP (IFAD) 40 posto, odnosno 124.336 KM. Isporuka, kako nam je potvrđeno, teče dinamikom koja je dogovorena s korisnicima, a jedna trećina plastenika je već u funkciji. Priči ide u prilog i nedavno otvaranje sabirno-distribucijskog centra, namijenjenog za bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća.

Ovaj objekt, koji se nalazi u poslovnoj zoni Zvirići, u blizini graničnog prijelaza Bijača, ima 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora te dvije rashladne komore. Očekuje se da postane centar i za ostale grane poljoprivrede, od voćara, maslinara, pčelara…

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!