Svečano otvoren sabirno-distribucijski centar: "Ovo je ispunjenje sna" [foto]

Istaknuto Svečano otvoren sabirno-distribucijski centar: "Ovo je ispunjenje sna" [foto]

Poljoprivredna zadruga Plodovi zemlje iz Ljubuškog, svečanom primopredajom, od Grada Ljubuškog je dobila na korištenje sabirno-distribucijski centar, koji je danas i službeno otvoren u poslovnoj zoni Zvirići.

Riječ je o objektu koji ima 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora te dvije rashladne komore.

Na samom početku potpisan je sporazum o primopredaji.

Čović na otvaranju

Sporazum su potpisali ravnatelj Ureda za implementaciju pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović, gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić i ravnatelj poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ Dubravko Vukojević, koji je nakon toga uputio pozdravni govor u kojem je govorio o počecima udruge i zadruge, o ideji gradnje objekta, zahvalivši svima koji su pomogli pri realizaciji gradnje te je istaknuo kako je ovo tek početak.

- Nadam se da sad neće biti ono:'Napravilo se pa eto im tamo nek' se muče'. Po meni, ovo je prva faza prve faze. Sad smo kao dijete koje je prohodalo, i zato vas sve zamoljavam koji možte pomoći, da nas ne pustite da teturamo, nego da nam date ruke i da nas pratite kroz naš rad, bar dok ne stasamo za samostalan život – rekao je Vukojević.

Pročitana je poruka i pozdrav državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonke Milasa, a potom se okupljenima obratio i gradonačelnik Grada Ljubuškog Nevenko Barbarić.

- Ovaj objekt i simbolični trenutak primopredaje, rezultat je višegodišnjeg planiranja. Rezultat je to naših strateških dokumenata, strategije ekonomskog razvitka i strategije razvoja poljoprivrede - kazao je Barbarić, ukazavši na prirodne prednosti i mogućnosti za razvoj poljoprivrede, kao i na problem koji koče ovu granu gospodarstva.

- Ovaj današnji trenutak jeste vrijedan iskorak u procesu uređenja statusa poljoprivrede i općenito proizvodnje hrane kao strateške gospodarske grane i u ovoj državi – dodao je Barbarić ,izrazivši očekivanja da ovaj objekt u vlasništvu Grada Ljubuškog postane centar i za ostale grane poljoprivrede, od voćara, do maslinara i pčelara.

Presijecanjem vrpce, sabirno-distributivni centar svečano su otvorili Vukojević, Barbarić i Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, a objekt je blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig.

Milijunsko ulaganje

U ovaj vrijedni i moderno opremljeni objekt uloćeno je oko milijun konvertabilnih maraka. Nešto manje od polovine ovog iznosa uložio je Grad Ljubuški, a u preostalom dijelu sudjelovali su Zapadnohercegovačka županija, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Vlada Republike Hrvatske.

Iako je glavni poljoprivredni proizvod ljubuškog kraja, rani krumpir, koji se proizvodi pretežito u sjevero-zapadnom dijelu Ljubuškog - Šipovači, Vojnićima i Veljacima, odlučeno je da sabirno-distribucijski centar bude na suprotnoj strani, u poslovonoj zoni Zvirići, u blizini europskog Koridora Vc i međunarodnog graničnog prijelaza sa Bijača.

Ljubuški za primjer

Prvi čovjek HNS-a BiH, još jednom je, kao i nebrojeno puta dosad, pohvalio rad lokalne zajednice i ovaj projekt koji donosi novu nadu poljoprivrednicima.

- Ljubuški je primjer kako treba raditi u budućnosti. Čini mi se da je ovo put kojim treba ići, jer uz turizam, poljoprivreda može biti osnova razvoja – naglasio je Čović, dodavši kako država treba stvoriti preduvjete da su dovoljno motivirajući, osobito mladim ljudima.

Čelni čovjek Ljubuškog, gradonačelnik Nevenko Barbarić, istaknuo je prirodne resurse kao temelj poljoprivrede, a Ljubuški se po tom pitanju zaista ima po čemu pohvaliti.

- Imamo kvalitetno tlo, najsunčanije podneblje, kvalitetne vode u izobilju i tradiciju, jer ljudi hoće raditi. Poljoprivreda je naša najveća mogućnost i šansa. S druge strane, imamo cijeli niz ograničavajućih faktora. BiH je jedna od rijetkih država koja ama biš ničim ne štiti domaću proizvodnju. Najveći problem je neuređeno tržište – rekao je Barbarić.

Očekivanja poljoprivrednika

Otvaranju sabirno-distribucijskog centra nazočili su brojni gosti iz društvenog i političkog života Ljubuškog i Županije Zapadnohercegovačke. Nažalost, ne i poljodjelci koje se moglo na prste prebrojati. Oni su uglavnom po njivama – vade krumpir koji će put Bosne, odnosno Hrvatske, po cijenama koje diktiraju nakupci i u ambalaži koja na sebi nema oznaku „Ljubuški rani“.

Stoga poljodjelci imaju velika očekivanja od vodstva Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ na kojem je da pronađe kupce i osigura tržište, kako se ljubuški krumpir ne bi davao po cijenama kojima nisu zadovoljni, ponekad i u bescjenje nakupcima na čapljinskoj veletržnici.

Kako iz vodstva zadruge ističu, otvaranjem objekta učinjen je veliki korak prema zacrtanom cilju.

- Ovo je jedno ispunjenje sna, ili početka sna. Mi ovo zagovaramo već 15-ak godini. Nismo htjeli čekati, oslanjati se na državu, ovoga ili onoga, nego na sebe. Imali smo lokalnu vlast koja nas potpuno podržava, kao i županijska. Naše tržište je uglavnom Republika Hrvatska i Slovenija, a sad tražimo i nova tržišta. Mislim da sa ovim prostorom i ponudom nimalo nećemo zaostajati za europskim tržištem – izjavio je Dubravko Vukojević, ravnatelj poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, koji je dodao da će ove godine zbog travanjskog leda biti smanjen urod krumpira za oko 50% do 70%.

Preko sabirno-distribucijskog centra će se na domaće i tržišta Europske unije plasirati uglavnom krumpir, ali i drugo povrće.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 18 Svi 2020 14:07
 
index Instagram400x230 youtube