Jučerašnji testovi na koronavirus iz Ljubuškog negativni, danas još četiri osobe na testiranju

Kasno sinoć smo dobili rezultate jučerašnjih testiranja za četvero naših sugrađana i svi brisevi su negativni.

Danas testiramo još četiri uzorka na COVID-19 u dogovoru s nadležnim liječnicima.

Dom zdravlja Ljubuški nastavlja raditi po već prezentiranoj organizaciji rada do daljnjega.

Na jučerašnjem sastanku Stožera civilne zaštite Grada Ljubuškog smo detaljno analizirali cjelokupnu situaciju vezanu za epidemiju koronavirusa. Svatko je od članova Stožera, iz svoje oblasti kratko naveo trenutne aktivnosti i planirane aktivnosti u narednom periodu, a naravno raspravljali smo i o poteškoćama s kojima se susrećemo u našem radu, kršenjima određenih zapovijedi Stožera kojih nažalost još uvijek ima, ali je krajnje vrijeme da se njihovi prekršitelji drastičnije kažnjavaju.

Još uvijek je u prvom planu ovaj zdravstveni aspekt korona krize, ali se već osjeća učinak krize na gospodarskom planu, tako da se raspravljalo o mogućim rješenjima pomoći s lolakne razine svima onima koje je ova kriza zahvatila, od naših sugrađana koji trenutno ne rade ili su nažalost ostali bez posla, do mjera pomoći i olakšica gospodarskim subjektima.

Naše područje je zahvatila i još jedna velika nevolja, pogotovo naše poljoprivrednike, pa smo i tu kao Stožer predložili gradonačelniku, gosp. Nevenku Barbariću, da se proglasi stanje prirodne nesreće na području našeg Grada za poljoprivredne kulture koje su pogođene niskim temperaturama. Pošto za ovo proglašenje postoji određena procedura, mislim da će ta procedura, u tijeku današnjeg dana biti dovršena, nakon čega će svi naši poljoprivrednici, biti upućeni o svim detaljima prijave štete od posljedica niskih temperatura.

Molimo još jednom sve Ljubušanke i Ljubušake da se pridržavaju svih zapovijedi koje su izdane ovih dana na svim razinama, da ostanu u svojim domovima, ako trebaju izići van i nešto važno obaviti da obvezno nose pokrivalo za usta i nos, da nose rukavice te održavaju socijalnu distancu. Jučer su bile velike gužve u bankama, molimo sve naše sugrađane da puste naše umirovljenike preko reda da podignu svoje mirovine, kako bi se što manje zadržavali na mjestima gdje boravi veći broj ljudi.

Apeliramo na sve one koji znaju ili imaju bilo kakvu informaciju da je netko u njihovo susjedstvo, mjesnu zajednicu, zgradu, došao iz inozemstva, a tu se ubraja i Republika Hrvatska, a nije se javio u Dom zdravlja, ne pridržava se mjera samoizolacije, odbija suradnju, da takve osobe obavezno prijave policiji, kako bi se moglo pravovremeno reagirati i poduzeti sve potrebne mjere. Pošto se približava Uskrs, sigurno će biti takvih primjera, moramo ovo ponavljati više puta, jer jedna osoba koja se neodgovorno ponaša u ovakvim situacijama, može ugroziti sve ono što je 100 ljudi oko njega dobro radilo cijelo ovo vrijeme. Takve ljude ne prijavljujete, jer im mislite nešto loše, nego da zaštitite sebe, svoje obitelji, a na kraju krajeva da zaštitite njihove obitelji, njihove bake i djedove kojima mogu prenijeti ovu tešku bolest.

Redovito izvješće napisao dr. Ivan Landelka

 
index Instagram400x230 youtube