Danas nove četiri osobe iz Ljubuškog na testiranju na COVID-19

I današnje izlaganje doktora Ivana Landeke započelo je izrazima sućuti obitelji preminule osobe iz Širokog Brijega, pa je upozorio na relativiziranje i omalovažavanje epidemije pričama da je više ljudi umrlo od drugih bolesti.

Svaki život je važan, naglasio je doktor Landeka, bilo da se radi o novorođenčetu ili djedu i baki od devedeset godina. Možda smo navedene bolesti mogli i spriječiti, a infekciju koronavirosa možemo prevenirati vrlo lako.

Broj potvrđenih nalaza na koronavisus se povećava rapidno u okruženju, na žalost i broj smrtnih slučajeva samo je pitanje dana, a možda i sata kada ćemo i mi u našem gradu imati potvrđen slučaj. To je očekivano i ne smijemo dopustiti da dođe do panike među građanstvom i bez straha u zdravstvenom sustavu, već nas treba osvijestiti da one mjere koje smo provodili podignemo na najveću moguću mjeru.

Potom je doktor iznio podatke o broju zaraženih i broju onih koji su u izolaciji i najavio konferenciju za medije Županijskog stožera CZ o trenutnoj situaciji. Tijekom vikenda testirali smo pet osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom iz Čitluka i svi testovi su bili negativni, a danas ćemo imati još četiri testiranja.

Još jednom apeliram na sve one koji dolaze iz inozemstva da prelaskom granice idu u samoizolaciju, bez ikakva kontakta sa članovima obitelji ako je to ikako moguće. Kad dođu kući moraju se javiti u Dom zdravlja da su stigli i preuzet će ih netko od liječnika i oni su tim izvršili sve svoje obveze ako se ne radi ni o kakvim simptomima.

Doktor je objasnio i situaciju s vozačima koji dolaze iz Hrvatske i imaju obvezu kao i svi drugi, prilikom dolaska kući moraju u samoizolaciju. Potrebna je maksimalna ozbiljnost i zakonska obveza poštivanja donesenih mjera, rekao je dr. Landeka.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 06 Travanj 2020 13:29
 
index Instagram400x230 youtube