Preminuo Stanko Kardum, član hrvatske organizacije koje se UDBA najviše bojala

Preminuo je Stanko Kardum iz ljubuškog mjesta Otok, aktivist za oslobađanje okupiranih hrvatskih teritorija za vrijeme Jugoslavije i član tadašnjeg Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB), organizacije koju je UDBA procijenila najopasnijim neprijateljem.

Kako je objavljeno, preminuo je 30. ožujka, a sahrana će se obaviti u krugu najuže obitelji.

Kratka biografija

Stanko Kardum rođen je 1936. godine, bio je hrvatski emigrant i borac za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku te je djelovao kroz Hrvatsko revolucionarno bratstvo.

Hrvatsko revolucionarno bratstvo je bila hrvatska emigrantska tajna revolucionarna organizacija koja se borila za demokratsku demokratsku i slobodnu Hrvatsku, osnovana 1961. u Sydneyu u Australiji.

Odlučnost članova HRB-a i njihovo djelovanje za oslobađanjem svojih sunarodnjaka iz tamnice naroda bilo je toliko jako da je svojevremeno ta organizacija, zbog poduzetih akcija u to vrijeme, smatrana trećom najopasnijom organizacijom te vrste u svijetu.

Među prvim većima akcijama, kojima su članovi uzdrmali cijelu Jugoslaviju i dobar dio Europe, bio je i pokušaj ubojstva tadašnjeg jugoslavenskog konzula Andrije Klarića u Njemačkoj 1965. godine, a u njemu je sudjelovao i sam Stanko Kardum.

On je u lipnju te godine, u njemačkom gradiću Meersburgu izvršio napad na spomenutog Klarića, koji je prije konzularne dužnosti bio djelatnik zagrebačke UDBE. Zbog toga su ga na zatvor osudile njemačke vlasti.

Dosta kasnije Stanko Kardum napisao je knjigu "Ljubav za domovinu ne poznaje strah", koja je, kako su mediji 2007. pisali, izazvala dosta bure i "probudila usnule duhove, kako u samom Otoku, tako i u cijelom Ljubuškom".

 
index Instagram400x230 youtube