Logo
Ispiši ovu stranicu

Doktor Ivan Landeka: Na slučaju Širokog Brijega vidimo koliko je samoizolacija bitna [audio]

Istaknuto Doktor Ivan Landeka: Na slučaju Širokog Brijega vidimo koliko je samoizolacija bitna [audio]

„Jučer smo izvijestili javnost o tri potvrđena slučaja na području ZHŽ-a, a danas moramo reći da već imamo sedam potvrđenih slučajeva“, rekao je u dnevnom izvještaju za Radio Ljubuški dr. Ivan Landeka, član županijskog stožera Civilne zaštite, član stožera CZ grada Ljubuškog i ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški.

On je dodao kako je prema dosadašnjim informacijama samo jedna osoba iz prvog klastera, onog u Širokom Brijegu, hospitalizirana. Riječ je o prvozaraženoj.

„Ostale zaražene osobe su u izolaciji u kućnim uvjetima. Danas se uzimaju epidemiološki podaci i kontakti od ove tri osobe koje su novozaražene. Nažalost već sada znamo da ima febrilnih osoba koje su bile s njima u kontaktu tako da će broj zaraženih biti i veći“, istaknuo je Landeka.

On dodaje kako je posljednja zaražena osoba u ZHŽ-u s područja općine Grude.

„Nemam informacija o njegovom stanju, mislim da je ta osoba isto hospitalizirana i već od sinoć se uzimaju epidemiološki podaci, traže se kontakti pa ćemo pratiti tu situaciju“, nastavio je Landeka.

„Nažalost pokazalo se da naša županija neće biti izolirana od ove pošasti. Na sreću, na području našeg grada Ljubuškog još nemamo potvrđenih slučajeva, ali pokazalo se točnim i opravdanim sve ono što smo govorili ovih dana“

„Na slučaju Širokog Brijega kojeg intenzivno pratimo vidimo koliko je samoizolacija bitna. Vidimo koliko puno sada imamo kontakata koji su hodali uokolo jer nisu znali da su zaraženi i sam Bog zna koliko će se taj krug sada širiti“, upozorio je Landeka i dodao da zato ponavlja apele da svatko tko ima bilo kakve simptome da bude kod kuće u samoizolaciji, bez obzira je li igdje putovao ili bio u kontaktu s nekim tko je putovao.

„Već sada nam se upitnici na kojima pitamo jeste li putovali u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, pretvaraju u pitanja jeste li bili u Širokom Brijegu, Grudama i tako dalje“, rekao je on i dodao kako se već razmatraju i restriktivnije mjere u ZHŽ-u.

„Ja se kao liječnik iskreno nadam da će naš Stožer Civilne zaštite vrlo brzo ići prema još strožijim ograničenjima kretanja prema sličnom modelu kojeg je usvojila Republika Hrvatska.“

„Naredna dva tri tjedna su kritična kada se moramo fokusirati samo na zdravlje ljudi. Svima onima koji ne razmišljaju da je zdravlje na prvom mjestu, želim prezentirati podatke iz Hrvatske da je prosječna dob ljudi na respiratoru sada oko 60 godina. Pametnome dosta da vidi koliko smo svi ugroženi“, upozorio je Landeka.

Poslušajte čitav izvještaj dr. Landeke:

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 26 Ožujak 2020 10:01
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!