Teške noći pred poljodjelcima

Istaknuto Teške noći pred poljodjelcima

Niti pojava koronavirusa niti sve nedaće i problemi koji su stanovništvu BiH došli s tom počasti, ljubuškim poljodjelcima nisu unijeli toliku strah i strepnju kao objavljena ovotjedna vremenska prognoza.

Ako je vjerovati prognozama meteorologa, s noći ovog ponedjeljka na utorak, kao i s utorka na srijedu, temperature će se na području Ljubuškog spuštati do dva Celzijeva stupnja ispod ništice.

Takve temperature bi mogle biti kobne za usjeve u "carstvu mladog krumpira", na oranicama Šipovače i Vojnića, gdje je preko 95% posađenog krumpira na otvorenim površinama, piše Šipovača Portal.

Te površine već danima postaju sve zelenije, jer su vremenski uvjeti ove zime za sadnju i rast krumpira bili izuzetno povoljni. Do početka ovoga tjedna.

Jedan dio poljodjelaca ovoga kraja za očuvanje zasađenih površina od velikih minusa pripremao se postavljanjem zaštitnog sloja, tzv. "paučine", drugi su pak postavljali prskalice pa će prskajući vodom pokušati spasiti što se spasiti da, dok ima onih koji će i paljenjem vatre na oranicama pokušati pobijediti minuse. No, opet je najviše onih nezaštićenih površina zasađenih krumpirom za koje bi i jedno jutro s minusima bilo gotovo pa kobno - urod bi uvelike kasnio, a prinosi bi bili dosta manji.

A prema najavi meteorologa, dva crna jutra su pred njima. Najavljen je, za ovo područje, minus, što znači i mraz, od kojeg ovogodišnje nasade može obraniti samo vjetar, kojem se poljodjelci nadaju.

Bez_naslova.png

Zbog svega toga, pred ljubuškim poljodjelcima su dvije teške i neprospavane noći, noći strepnje i straha, noći o kojima im zavisi gotova cijela poljoprivredna sezona, noći u kojima će zaboraviti i sve opasnosti koronavirusa, sve naredbe i upute nadležnih, noći u kojima neće razmišljati o policijskom satu...

Noći koje bi im mogle uništiti gotovu cijelu poljoprivrednu sezonu, sve ono za što i od čega tijekom godine žive i preživljavaju.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Ožujak 2020 23:03
 
index Instagram400x230 youtube