Poljoprivrednici u Ljubuškom: Obračunati se s 'političkom trgovinskom mafijom', povećati kapitalne investicije i tako spasiti domaću proizvodnju

Istaknuto Poljoprivrednici u Ljubuškom: Obračunati se s 'političkom trgovinskom mafijom', povećati kapitalne investicije i tako spasiti domaću proizvodnju

Sastanak osnivača Udruge poljoprivrednika BiH u postupku registracije održan je danas u Ljubuškom.

Osnivačka skupština ove udruge održana je još u rujnu prošle godine na kojoj je izabrano i njezino vodstvo kojeg čine članovi drugih poljoprivrednih udruga s područja Federacije BiH i Republike Srpske, a riječ je o Seljačkom savezu Federacije BiH, Udruzi poljoprivrednika Federacije BiH te Udruzi poljoprivrednih proizvođača mlijeka Republike Srpske.

Sastanku je nazočio i gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, koji je poljoprivrednicima poželio dobrodošlicu i uspjeh u radu.

Na dnevnom redu našle su se sljedeće točke: informacija o tijeku statusa registracije Udruge poljoprivrednika BiH, stanje u poljoprivredi BiH, zaštita domaće proizvodnje te subvencioniranje goriva za poljoprivredne strojeve, piše IKS Portal.

BiH ne da "BiH"

Nakon osnivanja i biranja rukovodstva, ovo je bio treći sastanak Upravnog odbora udruge koja još uvijek nije završila postupak registracije - zapelo je oko riječi "BiH" u imenu.

- Država traži da bude 'u BiH'. Ne znamo zašto inzistiraju na tome, ali dogovorili smo da idemo kod ministra pravde da s njim razgovoramo i da konačnu odluku donesemo o registraciji  - rekao je Vladimir Usorac, predsjednik udruge komentiravši i podatak da BiH uvozi čak 92% hrane.

- Mi imamo potpuno otvoreno tržište, a nemamo nikakvu kontrolu na granici. Veliki broj uvoznih lobija uvozi robu i taman kad nešto naše stiže, tad stigne i iz Europe ili nekog dijela svijeta daleko jeftinije tako da mi ono svoje moramo dati daleko ispod cijene, a to njihovo što dođe je pri kraju s rokom paga prodaju samo da ga se riješe, a to nama pravi velike probleme. Nekontrolirano uvozimo i to je problem čitave BiH - pojasnio je.

Drži kako su vladajući na višim razinama krivi za probleme poljoprivrednika.

- Vlast smatra da smo mi glupi. Mi nismo glupi, mi smo nemoćni. Mi smo veoma obrazovani i razumni ljudi, ali veliki problem pričinjava ogromna administracija koja nema nikakve veze sa proizvodnjom, a donosi zakone i kreira politiku ove države u proizvodnju, a to je pogubno po nas poljoprivrednike - zaključio je Usorac.

Ivan Primorac, predsjednik Skupštine udruge, kazao je da ako postupak registracije ipak ne prođe da će morati mijenjati ime, odnosno da neže koristiti ime BiH. On je još govorio o problemima poljoprivrednika diljem BiH, od Ljubuškog i Sarajeva, do Bijeljine i Banja Luke.

- Naši problemi su slični, a tu su i isti problemi tako da nas je to i ponukalo da se udružimo, da budemo snažniji, kako bi mogli neke stvari, na našu dobrobit, pokrenuti - rekao je Primorac.

Bez stranke poljoprivrednika

O statusu poljoprivrede u većem bh. entitetu novinarima je govorio Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH i jedan od zamjenika predsjednika zajedničke udruge u osnivanju na razini cijele BiH.

- Trenutačno stanje je katastrofalno. Nikad gore nije bilo. Sve se više novca izdvaja, a sve je manje poljoprivrednika - izjavio je Bićo, istaknuvši kako je omjer uvoza i izvoza "sramota i vlasti i države", podsjećajući kako je prije rata bilo, odnosno da se uvozilo tek 20% i to artikli koji nisu uspjevali na područjima bivše države.

Ipak, poljoprivrednici neće, barem zasad, osnivati svoju stranku iako je ranije bilo najava iz udruge kojoj je on na čelu.

- Najavljivali smo, ali ljudi su malo odustali od toga i već kasnimo. Nema svrhe sada to raditi i idemo u ovom smjeru udruživanja i pritiska na vlast na ovaj način - pojasnio je Bićo.

"Politička trgovinska mafija"

Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH i zamjenik predsjednika Udruge poljoprivrednika BiH posebno ističe problem problematike uvoza poljoprivrednih proizvoda.

- 'Šuplje tržište, šuplja granica! Smanjenje proizvodnje, povećanje uvoza konzumne hrane' I dalje smo stava da je to politička trgovinska mafija koja ima utjecaja vjerojatno na ogroman uvoz hrane, a svi znamo da je hrana glavni resurs - izjavio je Pavlović.

Trenutačno jedan od gorućih problema u Europi i svijetu je koronavirus zbog kojeg su na snazi brojne mjere zabrane kretanja ljudi, što uvelike utječe i na gospodarstvo, odnosno na uvoz i izvoz roba i usluga.

On smatra kako bi u slučaju većih zabrana stanovništvo Bosne i Hercegovine moglo gladovati, baš zbog onog već spomenutog omjera uvoza i izvoza.

- Ne želim plašiti građane Bosne i Hercegovine, ali vjerujte, ako se zatvore granice, za 30 dana građani BiH bili bi gladni - predviđa Pavlović.

Poljoprivrednici Bosne i Hercegovine uvelike kaskaju za razvijenim zemljama, što itekako utječe na razvoj ovog područja gospodarstva.

- Razvoja poljoprivrede nema bez investicija. Ne možemo zasnivati našu poljoprivredu na 90-im godinama. U nas je i sad mehanizacija, prosječni traktori, svi stariji od 90-e. Da bi razvijali poljoprivredu ne možemo se služiti jednom mehanizacijom, tako i objektima.

To bi se trebalo donekle popraviti i opet uvedenim poticajima na kapitalne investicije.

- Uvedene su kapitalne investicije, ali ne onako kako smo mi tražili, jer smo tražili da se pokriju sve godine, od 2012. do 2019. godine. Odgovor iz resornog ministarstva je bio: 'tko im je govorio da ulažu u tom razoblju kad nije bilo kapitalnih investicija'. Ali na tome ćemo i dalje inzistirati - istaknuo je Dragan Pavlović dodajući kako ih vesele mladi ljudi, koji žele ulagati i baviti se poljoprivredom pa se nada i povećanju proizvodnje u narednim godinama.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 11 Ožujak 2020 22:23
 
index Instagram400x230 youtube