Ljubuški među povoljnijim po cijeni stanova u Hercegovine

Ulaskom u 2020. godinu tržište nekretnina u gradu Mostaru nije zabilježilo pad cijena.

Što se tiče novogradnje cijene se kreću u rasponu od 2000 do 2500 maraka po kvadratu što je uvjetovano veličinom i manjim dijelom lokacijom objekta.

„Veći stanovi u novogradnji (trosobni) se mogu naći po cijeni od 2.000 maraka po kvadratu, a cijena manjih seže i do 2.500. Sama lokacija u široj gradskoj jezgri ne utječe toliko na cijenu, dok su na periferiji cijene ipak u nižem spektru navedenog raspona.

U Mostaru je i dalje jako popularan najam stanova, s obzirom da gradu još uvijek gravitira veliki broj studenata, što generira veliku potražnju za manjim stanovima kupaca kojima je to druga ili treća nekretnina u vlasništvu. Ulogu također igraju i niske kamate na štednju u komercijalnim bankama, pa je kupcima sa ušteđevinom isplatljivije ulagati u nekretnine i ostvarivati povrat kroz kiriju. Zbog toga su cijene manjih stanova u prosjeku najveće, “, kazali su iz agencije NekretnineInn za hercegovina.info.

Cijena korištenih stanova značajno ovisi o lokaciju, unutarnjem uređenju, stanju i katnosti, navodi internet poratl hercegovina.info.

„Neka okvirna cijena korištenog stana u Mostaru je između 1.500 maraka i 1.800 maraka po kvadratu, napominjemo okvirna, iako nerijetko se kvalitetno renovirani stanovi u određenim zgradama prodaju i po cijenama preko 2.000 maraka po kvadratu“, napominju iz Agencije.

Istražili smo koje su cijene nekretnina u ostalim hercegovačkim gradovima. Mostar kao najveći grad prednjači u broju stambenih jedinica koje su i dosta skuplje u odnosu na ostale sredine.

„U Širokom Brijegu trenutno nema značajnije ponude u novogradnji, s tim da je u planu gradnja većeg stambenog kompleksa na Zorićevini. Prosječne cijene novogradnje kreću se između 1800 i 2000 maraka po kvadratu.

Također, ponuda korištenih stambenih nekretnina je ograničena, a prosječne cijene su oko 1.500 maraka po kvadratu, što u pravilu ovisi od veličine, stupnja uređenja i lokacije. U ponudi se može naći dosta privatnih kuća, većinom se radi o nekretninama starim preko 20 godina, te je cijena spomenutih nekretnina oko 700 maraka po kvadratu.

U Ljubuškom cijena stana u novogradnji se trenutno može naći za 1.500 maraka, dok je cijena polovnog stana 1.200 maraka po kvadratu, a mogu se naći korišteni stanovi i po 1.000 maraka po kvadratu.

U Posušju su nešto veće cijene, te se novogradnja trenutno kreće između 1.800 i 1.900 maraka, dok su cijene korištenih stanova u prosjeku 1.300 maraka po kvadratu. 

Što se tiče Hercegbosanske županije u Livnu je cijena novogradnje od 1.500 do maksimalno 1.700 maraka po kvadratu. U ovom trenutku nije velika ponuda korištenih stanova, ali što je u ponudi prodaje se po prosječnoj cijeni od 1.000 maraka po kvadratu.

U Tomislavgradu trenutno nema ponude stanova u novogradnji, a što se tiče korištenih stanova cijena je 1.000 maraka po kvadratu“, naveli su za hercegovina.info iz agencije NekretnineInn.

 
index Instagram400x230 youtube