Logo
Ispiši ovu stranicu

Proslavljena 100-ta godišnjica župe Grljevići [foto]

Proslavljena 100-ta godišnjica župe Grljevići [foto]

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv.Josipa Radnika u Grljevićima završeno je obilježavanje stote obljetnice osnutka župe. Misno slavlje predvodio je mons. Ratko Perić, biskup Mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski u koncelebraciji dvadesetak svećenika.

Župa Grljevići osnovana je 1919.godine, a čine je mjesta Grljevići, Lipno i Borajna. Prvih pedeset godina župa je bila povjerena Ocima franjevcima, a biskup se spomenuo devetorice pokojnih župnika iz tog perioda redom: fra Karlo Grbavac, fra Filip Bebek, fra Ratimir Kordić, fra Jure Zlopaša, fra Tomo Zubac, fra Svetozar Petric, fra Zdravko Zovko, fra Vojislav Mikulić, fra Anđeo Herceg.

Godine 1968-e župa je predana dijecezanskim svećenicima, a biskup je naglasio da je to učinjeno bez ikakvih problema, što je za svaku pohvalu. Prvi dijecezanski svećenik koji je došao na župu bio je don Pavao Filipovič, a potom don Bariša Čarapina, don Stjepan Ravlić koji je jedno vrijeme bio i župni vikar, don Tomislav Majić i od prije dva mjeseca don Ante Čarapina. Svi su oni i danas živi, a većina je ovih dana bila u Grljevićima.

Uz statističke podatke vezane za ovu župu biskup je govorio i o vremenu Došašća i iščekivanja, te čestitao svim župljanima, domaćim i odseljenim ovu veliku obljetnicu.

Na kraju svete Mise koju je liturgijskim pjevanjem uljepšao župni zbor riječi zahvale uputio je župnik don Ante Čarapina, a u ime župnika i svećenika koji su pastoralno djelovali u ovoj župi obratio se don Tomislav Majić, dugogodišnji župnik u ovoj župi.

Misi su, uz okupljene župljane i njihove prijatelje, prisustvovali i ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić te mnogi drugi uglednici iz javnog, gospodarskog i političkog života.

U velikom šatoru u crkvenom dvorištu priređen je zajednički ručak za sve prisutne, te kulturno glazbeni program. U ime svećenika okupljenima se obratio i generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinsko-mrkanjske biskupije don Željko Majić, a u glazbenom dijelu nastupio je poznati hrvatski pjevač Nenad Vetma.

grljevici-100-godina-proslava-1.jpg grljevici-100-godina-proslava-10.jpg grljevici-100-godina-proslava-11.jpg

grljevici-100-godina-proslava-12.jpg grljevici-100-godina-proslava-13.jpg grljevici-100-godina-proslava-14.jpg

grljevici-100-godina-proslava-15.jpg grljevici-100-godina-proslava-16.jpg grljevici-100-godina-proslava-17.jpg

grljevici-100-godina-proslava-18.jpg grljevici-100-godina-proslava-19.jpg grljevici-100-godina-proslava-2.jpg

grljevici-100-godina-proslava-20.jpg grljevici-100-godina-proslava-21.jpg grljevici-100-godina-proslava-22.jpg

grljevici-100-godina-proslava-23.jpg grljevici-100-godina-proslava-24.jpg grljevici-100-godina-proslava-3.jpg

grljevici-100-godina-proslava-4.jpg grljevici-100-godina-proslava-5.jpg grljevici-100-godina-proslava-6.jpg

grljevici-100-godina-proslava-7.jpg grljevici-100-godina-proslava-8.jpg grljevici-100-godina-proslava-9.jpg

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!