Mladi iz Ljubuškog provode akciju "OktoberMEST"

Udruga mladih Agape iz Ljubuškog već drugu godinu za redom radi hvalevrijednu akciju orginalnog naziva OktoberMEST.

Akcija koju organiziraju ovi vrijedni mladi iz Ljubuškog provodi se kroz cijeli mjesec listopad, a o svemu više upitali smo predsjednika spomenute udruge Ivana Mlinarevića.

- OktoberMEST je projekt koji je nastao iz potrebe za povećanjem ekološke osvještenosti u općini Ljubuški. Naziv je dobio iz riječi oktober i mest, jer bi se provodio u 10.mjesecu (oktobru), a mest označava metenje. Ideja za naziv je bila od jednog člana iz Udruge, te smo bili oduševljeni i nazivom. Moram pripomenuti i to da nas je par udruga sa područja BiH kontaktiralo nakon službene objave i naziva i loga projekta sa upitom kako sudjelovati na ovom projektu i je li globalni projekt. To nam je bio pokazatelj da smo i sa nazivom projekta pogodili, kaže Mlinarević za Hercegovina.info.

Koliko ste zadovoljni odazivom mladih?

- Prva godina je bila stvarno rekao bih i više nego odlična što se tiče odaziva mladih. I ne samo mladih, nego svih dobnih skupina. Samim time što je u ovom projektu bila uključena jedna osnovna škola, te asocijacija srednjoškolaca dovoljno govori koliko su mladi bili uključeni u ovaj projekt.

U kakvom stanju ste zatekli okoliš, imaju li Hercegovci svjesti za očuvanjem ovog predivnog krajolika koji nam je darovan?

- Sama ova akcija i je nastala iz toga da se podigne svijest o očuvanju okoliša, a naravno da je jedan od najbitnijih okidača i bilo to da je okoliš bio u stvarno lošem stanju. Prije samog održavanja akcije i našeg projekta radili smo jednu dionicu dosta blizu centra grada i bili smo sudionici na globalnom projektu Let's Do It. Poslije te akcije smo napravili mini izvještaj u kojem je stajalo da smo na kilometar očišćenje prometnice skupili 3600 litara smeća ili 3,6 litara po metru prometnice.
Predočite sebi sliku da svako metar vidite dvije boce od ca dva litra vašeg najomiljenijeg pića u okolišu. Zapitajmo se koliko smo eko svijesni?

No, čišćenje nije jedina aktivnost akcije? 

-Ovaj projekt je bio i edukativnog karaktera te smo prilikom skupljanja prikupljeni otpad i odvajali i klasificirali. Zašto odvajati otpad? Imali bi točne informacije vezano za količinu otpada po grupama i educirali bi sami sebe i skupine koje skupljaju otpad odvajanju otpada Nakon svake akcije napravio bi se pojedinačni izvještaj po određenoj skupini koji bi imao zaključak te bi bio potkrijepljen brojkama (količina smeća na m2, najčešći artikl itd.).

 
index Instagram400x230 youtube