Vandalizam u Šipovači: Oštećena lokalna cesta, mještani podnose kaznene prijave?

Ljubuško mjesto Šipovača ponovno je na meti rušitelja.

Naime, prije nekoliko dana od strane grudske tvrtke Mina d.o.o, a za JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar prilikom radova izvršena su oštećenja lokalne ceste na lokalitetima Luke i Banja.

Isječen je kolnik, od čega na jednoj lokaciji i gotovo novi sloj asfalta postavljen prije nekoliko mjeseci, te postavljene dvije šahte nenamijenjene za javnu cestu pri čemu je pričinjena veća materijalna šteta i ugrožena sigurnost prometa.

Zbog navedenog, na teren je u srijedu izašla i služba gradskog Odsjeka za inspekcijske poslove i sačinila zapisnik.

Osim nje, na mjestu događaja u Šipovači u subotu je bila i policija.

Kako doznajemo iz razgovora s gradskim inspektorima, navedeno je činjeno protuzakonito, suprotno propisima, bez dozvola za izvođenje radova.

Također, radovi su izvedeni bez postavljanja odgovarajućih prometnih znakova pa je više vozača zbog udubljenja prokopanog asfalta pričinilo štetu automobilima, a nakon izlaska gradske inspekcije postavljena su četiri znaka, i to opet - nepravilno.

Iz tvrtke Mina d.o.o. pored toga što su 'minirali' javno dobro, za sobom su ostavili i građevinski otpad, odnosno izrezani asfalt, no to nije ništa novo kad je o navedenoj tvrtki riječ.

Pravni stručnjaci ukazuju na izgledno počinjenje više kaznenih djela - kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa, kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, kazneno djelo protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara itd.

Uklanjanje postavljenih šahta sa ceste i saniranje uništenog kolnika te kaznena odgovornost počinitelja je ono što bi zakonski trebalo uslijediti, međutim, mještani poučeni ranijim iskustvima, a dok čekaju na rješenje nadležnih, razmišljaju o podnošenju kaznenih prijava protiv odgovornih.

 

 
index Instagram400x230 youtube