Studenti edukacijske rehabilitacije i logopedije mogu volontirati u rehabilitacijskom centru za osobe s teškoćama u razvoju grada Ljubuškog

Logopedi, defektolozi, fizioterapeuti, senzorni terapeuti, radionice za različite dobne uzraste, poludnevni boravci za starije – usluge su koje besplatno imaju korisnici Edukacijsko – rehabilitacijskog centra za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju grada Ljubuškog.

Centar je otvoren prije tri godine, a glavni cilj ove ustanove je težnja grada Ljubuškog da velikom broju osoba s teškoćama, kako s područja grada tako i iz cijele regije pruži adekvatnu uslugu rehabilitacije i stručne edukacije. U Centar je upisano 80 korisnika različitih dobnih uzrasta s intencijom daljnjeg rasta, a ukupno broje desetak djelatnika - od stručnog kadra do administrativnog osoblja.

„Najmlađi korisnik ima dvije godine dok najstariji ima 35 godina, a usluga za sve korisnike ovog Centra je besplatna. Kroz Centar na dnevnoj bazi prolazi veliki broj korisnika, koji pohađaju individualne terapije ili grupne radionice, tako da je svaki dan poprilično dinamičan“, kazala je Marija Kikaš, ravnateljica Edukacijsko - rehabilitacijskog centra.

Cijela situacija oko pandemije COVID-19 bila je izrazito teško razdoblje za Centar i njihove korisnike, jer su gotovo tri mjeseca bili onemogućeni pružati bilo kakvu uslugu. No ipak, u lipnju su ponovno sve vrste usluga pokrenuli poštujući epidemiološke mjere te neometano funkcioniraju.

„Izrazito su strogi protokoli postupanja u ovim situacijama i zaista sam zahvalna roditeljima koji odgovorno pristupaju svim epidemiološkim pravilima i ne ugrožavaju rad Centra. Samo zajedničkim naporima i odgovornim ponašanjem možemo u ovim teškim vremenima omogućiti neometano odvijanje terapija i radionica“, kazala je ravnateljica.

Djeca imaju individualne usluge stručnog osoblja, a pored toga imaju formirane radionice za različite dobne uzraste. Starija dobna grupa ima organiziran poludnevni boravak koji pohađaju pet dana u tjednu, a trenutačno ova grupa broji 15 korisnika.

„Ono na što smo posebno ponosni odnosi se na našu stariju dobnu grupu od 18 do 35 godina. To su korisnici koji po završetku srednjoškolskog obrazovanja nemaju nikakvu mogućnost daljnje integracije u društvu. Pet sati dnevno borave u Centru i imaju na raspolaganju: ručak, tjelesnu aktivnost, edukativne radionice, kreativne radionice i terensku nastavu“, kazala je Kikaš.

Surađuju s gotovo svim udrugama i ustanovama koje obavljaju istu vrstu posla. Centar ostvaruje suradnju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama, Centrom za mentalno zdravlje koje djeluje u Domu zdravlja Ljubuški te s međunarodnim organizacijama kao što su Unicef i Usaid.  Pored njih Centar surađuje i sa Sveučilištem u Mostaru.

„Suradnja sa Sveučilištem u Mostaru je odlična, a ostvaruje se tako što studenti Studija edukacijske rehabilitacije Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i studenti Studija logopedije Filozofskog fakulteta obavljaju praksu u našem Centru te imaju i mogućnost volontiranja ukoliko to žele“, kazala je Kikaš.

Ravnateljica ističe kako je Centar prilično dobro opremljen s opremom za rad zahvaljujući mnogobrojnim donatorima i međunarodnim organizacijama s kojima su uspjeli uspostaviti suradnju. Ipak, s obzirom da je riječ o novom centru, sve još nije u potpunosti dovršeno. 

„To se prvenstveno odnosi na vanjski parter gdje će biti potrebno izgraditi jedinstven didaktički park takve vrste u Bosni i Hercegovini. On će služiti za provođenje svih vrsta terapija u realnom okruženju i sa stvarnim podražajima kada god to omoguće vremenski uvjeti“, objasnila je Kikaš te dodala kako po pitanju sitne i krupne didaktike uvijek nešto moraju novo nabavljati obzirom da imaju širok spektar raznih vrsta oboljenja i da u ovom segmentu nikada ne mogu biti u potpunosti opremljeni.

Ovaj objekt prostire se na površini od 500m2 sa mogućnošću nadogradnje dok ukupna parcela objekta iznosi 5000m2. Centar sadržajno ima oko 20 prostorija različite namjene, a korisnici ovog centra dolaze iz svih gradova iz okolice Ljubuškog.

 
index Instagram400x230 youtube