Naglo pogoršanje epidemiološke situacije u Ljubuškom, 17 novozaraženih

Zbog velikog broja novozaraženih u našem gradu u program Radija Ljubuškog javio dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški kako bi ponovno apelirao na odgovorno ponašanje.

„Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našem gradu, dužni smo upoznati javnost s onim što se događa. Na jučerašnjem testiranju od 32 testirane osobe iz Ljubuškog evidentirano je 17 novih slučajeva infekcije koronavirusom. Radi objektivnog informiranja moramo reći da se i značajan dio naših sugrađana oporavio od prisustva koronavirusa, ali veliki problem nam posljednjih dana stvaraju pozitivne osobe u školama, predškolskim i  zdravstvenim ustanovama, bankama, tijelima uprave, što definitivno ugrožava opstojnost i funkcionalnost cijelog sustava“, rekao je dr. Landeka. 

On dodaje kako i u Domu zdravlja Ljubuški imaju velikih problema s organizacijom rada.

Vrlo teško u zadnjih desetak dana organiziramo rad zbog velikog broja djelatnika koji su nam izvan sustava zbog brojnih razloga, a najviše zbog kontakata sa zaraženim osobama izvan radnog mjesta“, dodao je Landeka.

Kaže kako je većina zaraženih povezana s velikim okupljanjima, ponajprije sa svadbenim slavljima, a dodao je kako posljedice jedne takve svadbe rješavaju već duže od mjesec dana. 

Veliki problem su i činjenice kada se nakon svadbe utvrdi da su zaraženi mladenci ili članovi njihovih bližih obitelji i onda se ta priča sa brojem zaraženih ekspanzivno širi jer su te osobe bile u kontaktu sa gotovo svima koji su bile na takvim svečanostima“, govori Landeka koji se osvrnuo i na praksu "prebacivanja" svadbi u drugu županiju.

Nama kao zdravstvenim djelatnicima je posve svejedno je li svadba održana u Čitluku, Mostaru ili Ljubuškom tako da ovo što se radi s „prebacivanjem“ svadbi u drugu županiju nije nikakva velika pamet, isto tako nije nikakva pomoć nama koji cijelo vrijeme upozoravamo na veliki rizik od takvih okupljanja. Svi ti ljudi se potom vrate svojim kućama i šire zarazu u svom gradu, u svojoj županiji i u svojoj obitelji, radnom mjestu ili školi“, rekao je dr. Landeka i još jednom zamolio mladence da dobro razmisle je li sada vrijeme za svadbu, apeliravši na njihovu savjest jer „zapovjedi, mjere i odredbe Stožera ionako nitko ne poštuje“.

 
index Instagram400x230 youtube