Udruga mladih Agape skupljanjem opušaka obilježila Svjetski dan čišćenja

Udruga mladih Agape skupljajući opuške u Gradskom Parku u Ljubuškom u subotu je obilježila Svjetski dan čišćenja.

Godišnje se proda oko pet bilijuna cigareta, a trećina opušaka završi u okolišu. Najpodcjenjeniji okolišni problem današnjice su upravo opušci. Većina ljudi misli da su filteri napravljeni od biorazgradivog materijala, no oni su ustvari od plastike, a iz opušaka se u okoliš cijede kemikalije i teški metali.

Plastika je sama po sebi nebiorazgradivi otpad koja se s vremenom razgrađuje na mikroplastiku koja potom kroz hranidbeni lanac može završiti u životinjama i ljudima. Što se tiče kemikalija, istraživanja su do sada pokazala da se iz opušaka u okoliš cijede nikotin, etilfenol i teški metali.

Iz Udruge Agape ističu kako su se za čišćenje Gradskog parka odlučili jer trećina opušaka završi u parkovima, ulicama, plažama i vodotokovima.

"I u našem parku završi velika količina opušaka. Jedan jako nevidljivi ubojica okoliša. Tako sitan obujmom ali jako štetan. Nitko drugi doli nas samih nije odgovaran za mjesta koja posjećujemo, mi smo ti koji se moramo prema parku odnositi kako i dolikuje. Drugi put razmisli gdje ostavljaš svoj opušak jer baš možda tvom djetetu on sutra bude igračka. Jako nezdrava igračka", poručuju iz Udrue.

U ovoj akciji je prikupljeno oko 3 600 opušaka, a akcija je provedena uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, priopćeno je iz Udruge.

 
index Instagram400x230 youtube