Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubuškim poljodjelcima isplaćeno 200.000 KM potpore za proljetnu sjetvu

Istaknuto Ljubuškim poljodjelcima isplaćeno 200.000 KM potpore za proljetnu sjetvu

Grad Ljubuški poljodjelcima je isplatio 200.000 KM potpore za proljetnu sjetvu na osnovu natječaja kojeg je u travnju raspisalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za ovu potporu se prijavilo 278 poljoprivrednih gospodarstava na području Ljubuškog, a od ukupnog iznosa, po 100.000 osigurali su Grad Ljubuški i resorno ministarstvo.

- Na temelju sporazuma Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurana su sredstva za potporu poljodjelcima s ciljem ublažavanja šteta nastalih pandemijom koronavirusa i poticanja domaće proizvodnje. Glavni uvjet za dobivanje potptore je bio da su poljodjelci upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata. Kriterij za dobiveni iznos potpore bila je površina posjeda koji je prijavljen za proljetnu sjetvu – kazao je Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj.

Prema tome, poljodjeci će dobiti otprilike po 450 KM po prijavljenom hektaru što će im pomoći olakšati prevladavanje situacije s koronavirusom koja je i njih pogodila.

- Potpora nam u ovim teškim vremenima itekako dobrodošla. Zahvaljujem čelništvu Grada Ljubuškog, koje je, uz sve što čini za nas i za opstanak ljubuške poljoprivrede, i sad nam pomoglo da lakše prebrodimo trenutačnu situaciju – rekao je Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“.

Potpora za proljetnu sjetvu samo je jedna u nizu različitih vrsta pomoći Grada Ljubuškog prema poljoprivredncima u posljednje vrijeme. Otvoren je sabirno-distribucijski centar u kojeg je uloženo više od 1,000.000 KM, sufinancirana je nabava 76 plastenika, a osigurano je i 100.000 KM za naknadu šteta na voću i povrću uslijed mraza, dok se za ovu mjeru očekuje još pomoć viših razina.

I u narednom razdoblju će se težiti osnaživanju poljoprivrede ovog kraja.

- Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na provedbi poziva za potporu poljoprivredne sjetve preko jedinica lokalne samouprave. Svjesni važnosti poljoprivredne proizvodnje, Grad Ljubuški kontinuirano radi na pomoći našim poljoprivrednicima, a tako će biti i u buduće, još i intenzivnije nego ranije. S ciljem njezinog osnaživanja, pripremamo nove projekte kojima ćemo poljoprivrednicima dodatno pomoći - poručio je Vedran Markotić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Grada Ljubuškog.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!