Hrvati iz BiH nikad nisu odlučili izbore u RH niti će tamo u nedjelju glasovati

Izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, kako se najavljuje u svim anketama, čiji se ishod teško sa sigurnošću može predvidjeti, a posebno tko će biti najbliže sastavljanju vlasti, djelomično su se, uz teme iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti hrvatskog društva, dotaknule i Bosne i Hercegovine te ovdašnjih Hrvata.

Po matrici, kad god zagusti, dio medija, nevladinih organizacija i stranaka nastoji podići tlak “pravim” Hrvatima koji plaćaju porez i imaju prebivalište u RH kako im sudbinu kroje neki tamo Hercegovci i Bosanci.

Laži, manipulacije...

Svakog puta ta ista matrica bude obogaćena nekim od problema samo da bi se skrenula pozornost sa stanja u Hrvatskoj kako bi se podigao rejting strankama s ljevice. Po tome se po šovinističkom modelu pljuje po Hrvatima u BiH. Uoči ovih izbora servirana je glupost kako je Zagreb zatvorio pa otvorio granicu prema Bosni i Hercegovini radi birača i njihova dolaska kako bi glasovali u Republici Hrvatskoj. Naravno, za to su iz medijskih glasnogovorništava SDP-a i lijevih političkih grupacija počeli napadati aktualnu vlast kako je Zagreb ugrozio sigurnost građana Republike Hrvatske otvarajući granicu s Bosnom i Hercegovinom bez ikakva kriterija samo kako bi HDZ Hrvatske pobijedio na izborima. Takva teza vjerojatno slabije informiranim građanima Hrvatske može se uzeti relevantnom s obzirom na godinama pothranjivane manipulacije kako su za sve loše što se u Zagrebu događa odgovorni upravo sunarodnjaci iz BiH. Od stvorenih stereotipa o rodijačkim vezama, namještanjima poslova i zaposlenjima do zauzimanja plaža ili pak parazita koji gule “hrvatsku sirotinju”. U slučaju ovih izbora za Hrvatski sabor teza kako će Hrvati iz BiH masovno i autobusima pohrliti kako bi glasovali je, u najmanju ruku, stupidna, zlonamjerna, ali i lako provjerljiva kako nisu moguće nikakve manipulacije. Naime, nijedan birač s prebivalištem isključivo u BiH koji ima i hrvatske dokumente ne može glasovati nigdje drugdje nego u BiH na jednoj od šest adresa te 45 biračkih mjesta. Odlazak u Hrvatsku na glasovanje na dan izbora uopće nije moguće. Dodatni osigurač za to je da svi takvi birači koji se nisu registrirali do 24. lipnja mogu glasovati, ali uz posebnu potvrdu koju im izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo u BiH. I isključivo mogu glasovati za 11. izbornu jedinicu. Oni pak hrvatski državljani koji imaju adresu prebivališta u Hrvatskoj, a na dan izbora su se zatekli u BiH, morali su se prethodno registrirati da bi uopće mogli glasovati. Ako to nisu učinili, onda im je jedina mogućnost otići u Hrvatsku tamo gdje su prijavljeni i glasovati. A takvih je tek nekoliko tisuća. Pa čak da je i samo zbog njih otvorena granica, onda bi to predstavljalo ukidanje diskriminacije, na što je upozoravano s biračima koji su oboljeli od koronavirusa kojima je DIP ograničio mogućnost glasovanja. S druge pak strane, ako se pak zna kako se za jedan mandat u Hrvatskoj, ovisno o kojoj je izbornoj jedinici riječ, mora osvojiti između 10.500 do gotovo 17.000 glasova, onda je jasno kako glasovi birača iz BiH zapravo ništa ne znače. Naime, posljednji izbori za Hrvatski sabor pokazali su kako svi birači HDZ-a u BiH u 11. izbornoj jedinici ne bi donijeli jedan mandat da su kojim slučajem otišli i glasovati u Hrvatsku. Za HDZ je glasovao 9141 birač.

“Ne plaćaju porez...

” S obzirom na opasnost od širenja koronavirusa i stroge mjere koje će vrijediti na biračkim mjestima, na ovim izborima očekuje se bitno manje birača koji će glasovati na izborima za Hrvatski sabor u BiH. Sve to daje više nego dovoljno argumenata da se odbaci providna propaganda koja se ponavlja kao loša repriza od izbora 2000.

Tada je prvi put na valu Stjepana Mesića i spotova o Hercegovcima, koji u Zagreb dolaze iz autobusa u bijelim čarapama, zatim plašenje kako će presuditi ‘oni tamo...’, pa i posljednjih predsjedničkih izbora kad je Zoran Milanović izabran za predsjednika dovoljna opomena da se radi o manipulacijama. Koje ponajprije štete Hrvatima u BiH nabacujući im krimen koji zapravo ne postoji.