Logo
Ispiši ovu stranicu

Priča o bh. moru je stala na tome da imamo more

Priča o bh. moru je stala na tome da imamo more

Hrvatska je uvela mjere 14-dnevne karantene za sve građane koji dolaze iz BiH zbog pogoršane epidemiološke situacije, usprkos ranijim najavama da će granice potpuno biti otvorene za turiste, to se za sada nije dogodilo.

Zbog ovoga su bh. građani već odustali od eventualnog odmora na Jadranskoj obali. Mnogi od nas pa tako i ja pomislili smo da nam Neum pruža solidnu alternativu.

Međutim sva priča o bh. moru je stala na tome da imamo more.
Krenimo iz početka...

Put prema Neumu je posebna priča. Vozeći se iz smjera Čapljine prema Neumu, idemo ruševnom cestom preko Svitave, koja najviše podsjeća na krivudavu ‘kozju stazu’.
Cijelim putem sam zapitkivala jesmo li na pravom putu, al odgovor na moje pitanje je bila kolona automobila k putu na more. Svako malo cijela kolona morala se zaustaviti na rubu ceste da bi automobil iz suprotnog smjera mogao proći...???

put_u_Neum.jpg

S obzirom da sam do sada samo prolazila kroz Neum, ali Jadranskom magistralom, neugodno sam se iznenadila da BiH nije mogla napraviti bar prohodnu cestu u dva smjera prema svom jedinom mjestu na obali... Nevjerojatno.

Kada smo napokon nakon dva sata došli do našeg mora, drugi problem - parking. Neum nema niti približan broj potrebnih parkirnih mjesta pa su turisti prisljeni automobile ostavljati na cesti, na pločniku i drugdje gdje se ukaže prilika, no time se riskira „kazna“ lokalne tvrtke ovlaštene za parking u iznosu od 60 KM.

parking_Neum.jpg


I to smo riješili. Napokon smo uletjeli u more, prvi put ove godine.. u prljavo more, ali više i nije bitno nek' smo samo stigli.

Neum, u kafićima cijene kao u Makarskoj, a ne kao u Ljubuškom, ipak je to mjesto na moru. Trgovinica uz plažu bez cigareta, kiosk bez čokoladice... Na plaži kao na izletu dekice sa posudama punim hrane, kava u džezvi i šalicama???

kava_na_plazi.jpg

neum_plaza.jpg

Hlada nigdje na vidiku. Mislim samo: "Bože molim te da se otvore granice".

Ne vidim sol na svojoj koži. Je li uopće ovo more slano?

To mi je bio prvi, a i zadnji put da sam se okupala u BiH moru. Ako se ne otvore granice, nema veze. Ima dosta lijepih destinacija u BiH koje vrijedi posjetiti. Možda drugačije i ne bih našla vremena za njih.

A što se tiče kupanja ovoga ljeta ne trebamo daleko ići. Naš Ljubuški ima najljepša kupališta, čiste rijeke, pristupačne kafiće uklopljene u prirodni ambijent ...a tek pogled za one koji žele fotografirati. Pravi raj na zemlji.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 29 Lipanj 2020 13:33
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!