Haris Silajdžić: Državna imovina treba biti oslonac oporavka gospodarstva od pandemije koronavirusa

Vlade europskih zemalja najavljuju poticajne mjere za oporavak gospodarstva i u tu svrhu se planiraju iznosi sredstava iskazani u desetinama i stotinama milijardi eura.

Kako naše vlasti više gledaju ka međunarodnim kreditorima, novinari Klixa upitali su bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića ima li BiH realan potencijal koji može angažirati u tu svrhu.

Silajdžić za Klix.ba kaže kako poremećaji izazvani pandemijom koronavirusa stavljaju znak pitanja nad cjelokupno svjetsku gospodarstvo. Obujam i trajanje pandemije još uvijek su nepoznati, ali je već sada jasno da će posljedice biti ozbiljne. Svi će biti prinuđeni posegnuti za vlastitim rezervama kako bi što prije pokrenuli mjere oporavka.

"Imovina države Bosne i Hercegovine, čija vrijednost je procijenjena na više od 50 milijardi KM, može predstavljati stabilan i snažan oslonac koji treba što prije staviti u funkciju oporavka gospodarstva. To je moguće učiniti u kombinaciji s drugim sredstvima iz domaćih i stranih izvora", smatra on.

Pojašnjava kako se radi o poljoprivrednom i drugom zemljištu, šumama, općim dobrima kao što su rudna bogatstva, rijeke, jezera, pa i imovina Bosne i Hercegovine koja se nalazi u inozemstvu, a koja je stečena sukcesijom.

Ova imovina je vlasništvo države, dodaje, odnosno svih građana Bosne i Hercegovine, a njome upravljaju institucije države, koje djeluju na jedinstvenom ekonomskom prostoru.

"Još prije tri godine grupa uglednih stručnjaka predala je poslanicima Parlamentarne skupštine BiH prijedlog koji razrađuje načine stavljanja imovine države u funkciju oporavka gospodarstva. Taj dokument, pod nazivom "Fond za razvoj", još uvijek je na raspolaganju poslanicima, kao i drugim mjerodavnim institucijama, i može poslužiti kao dobra osnova za djelovanje u ovom pravcu", kazao je Silajdžić.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 30 Ožujak 2020 08:30