Ljubušak Božo Skoko: Milanovića sigurno neće moći uvući u igre protiv HDZ-a BiH

Kolinda Grabar-Kitarović je izgubila izbore, prvenstveno zbog podjela na desnom biračkom tijelu i pojave nove opcije predvođene Miroslavom Škorom, ali i sukoba unutar HDZ-a. Izjavio je ovo u razgovoru za „Avaz“ Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Također je kolateralna žrtva nezadovoljstva dijela birača HDZ-ovom Vladom i želje za promjenama. Uz to, iako je imala značajne vanjskopolitičke inicijative i izgradila prepoznatljivost u međunarodnoj politici te snažno promovirala Hrvatsku u svijetu, kampanju je obilježilo i nekoliko pogrešaka i gafova Grabar-Kitarović, što je preusmjerilo pozornost od dobrih aspekata mandata – ističe Skoko.

On pojašnjava da je Zoran Milanović vješto iskoristio sukobe u desnici te nezadovoljstvo u HDZ-u i nakon četiri godine pauze “prodao” se biračima kao novo lice. Ljevica je, dodaje, bila daleko motiviranija da se vrati na poziciju moći, pa je mobilizacija na terenu bila veća nego na desnom biračkom tijelu.

Milanović bi mogao donijeti određenu relaksaciju u odnose s Bosnom i Hercegovinom, ali ne zato što se puno razlikuje u svojim stajalištima od Grabar-Kitarović, već zbog stila i neopterećenosti postojećim odnosima. Naime, Milanović, također, smatra da se Hrvati nalaze u neravnopravnom položaju u BiH te najavljuje borbu za pravu konstitutivnost. Također, smatra da je Komšić nelegitimni predstavnik Hrvata u BiH. Ali, za razliku od Grabar-Kitarović, koja je otvoreno izbjegavala bilo kakav službeni kontakt s Komšićem, Milanović je, uz sve ograde, spreman razgovarati sa svima, pa i s Komšićem – kaže Skoko.

On dodaje da je Milanović najavio da će u fokus svoje politike staviti rješavanje problema u regiji, prvenstveno sa BiH i Slovenijom, ali i Srbijom. Ali i da će imati daleko izravniji stil nego Grabar-Kitarović.

Kod njega neće biti puno diplomatičnosti u odnosima, ali postoji dobra volja da se pomjere odnosi s mrtve tačke. A, vjerojatno, će biti poželjniji sugovornik i političarima s bh. strane, jer dolazi s lijevog političkog spektra i donosi svojevrsnu promjenu. Međutim, da se ne bismo zavaravali – sad će surađivati s ponešto drukčijim Milanovićem nego na početku njegovog premijerskog mandata.

Naime, on je sam priznao da se razočarao u one koje je u Sarajevu tada podržavao i da je u međuvremenu otkrio njihovo pravo lice. Zato će morati biti daleko otvoreniji i dobronamjerniji ako žele rezultate. Milanovića sigurno neće moći uvući u igre protiv HDZ-a BiH, jer je sad daleko oprezniji, ali da će biti kritičan prema svima, sigurno hoće – zaključuje Skoko.