Roditelji, djeca su dar života - bića koja vas bezuvjetno vole!

Roditelji, djeca su dar života - bića koja vas bezuvjetno vole! Foto: RLJ

Nemojmo izgovarati kako su djeca danas problem, da su "loša", da su generacije sve gore... Nije problem u njima, problem je u odraslima, odnosno roditeljima i sve manjem ulaganju u roditeljstvo. Djeca su samo "žrtve" lošeg roditeljstva, koje se ne znaju nositi s tim što im je učinjeno.

Nažalost, svakodnevno se susrećem s činjenicom kako su djeca kao "modni dodatak" sve većem broju roditelja. A najveće greške roditeljstva upravo se učine u prve tri, četiri godine života, koje formiraju osobu za daljnji život kasnije. Što se dogodi čovjeku nakon tih grešaka?

Cijeli život može proći i najčešće prolazi u nesvjesnim pokušajima da se isprave traume iz razdoblja našeg ranog razvoja, koje su se pohranile u podsvjesnom umu. Odrasla osoba ne sjeća se mnogih događaja, ali je usvojila modele funkcioniranja i ponašanja. Ako to osoba ne osvijesti i ne počne raditi na tome, život može postati iskustvo kontinuirane patnje, loših odnosa s drugima, lošeg funkcioniranja u vezama ili braku, a da mnogi ne razumiju zašto im se to događa.

Zato apeliram, dragi roditelji, posvetite se svojoj djeci i ne stvarajte im te patnje koje nisu zaslužili. Ako ne znate kako, nije sramota upitati KAKO, ali je neljudski čuvati svoj ponos, a gaziti djetetovu dušu, srce i kočiti emocionalni razvoj. Ona su dar života - bića koja vas bezuvjetno vole!

Želim vam kvalitetan vikend u roditeljstvu ispunjen ljubavlju!

Ivona Šimunović, psihoterapeutkinja i savjetnica u radu s ljudskim resursima / Bolji Ljubuški