Krešić: Povijest se ponavlja, hrvatstva se odriču oni najlošiji

Mi smo rođeni u Ljubuškom, čitav smo život živjeli u Ljubuškom. Ja nikada u životu nisam čula da smo mi Hrvati...

U kući smo imali drveni pleter u koji se ulije rakija. Visio je na zidu. To je tati netko nekada darovao. I to je sve što smo imali od našeg hrvatstva - rekla je veleposlanica BiH u Češkoj Martina Mlinarević. Objasnila je kako je ona, prije svega, Hercegovka – Herka. Nju je na tu poziciju imenovao član bh. Predsjedništva Željko Komšić uime reda ostalih. Njezina izjava kako se nikada nije deklarirala kao Hrvatica, čime je sugerirala da zapravo Hrvati koji žive u BiH ne pripadaju tome narodu, posebice u Ljubuškom, izazvala je brojna reagiranja. Samo prije deset godina Mlinarević je za vrijeme vlasti političke probošnjačke Platforme, koja je legitimne predstavnike Hrvata isključila iz vlasti, slala posve drukčije izjave.

- Imam problema s onim Sarajevom koje konstantno preglasava volju hrvatskoga naroda, koje zaobilazi volju većinskog hrvatskog naroda bez obzira na to kakva ona bila i sviđala se nekome ili ne. Voljeli mi ili ne Dragana Čovića. Ljudi su izabrali onako kako su izabrali. Onaj problem koji ja imam sa Sarajevom političke je prirode. Znači, popunjavanje mjesta podobnih Hrvata što sada rade Lijanovići i Jurišić za Zlatka Lagumdžiju - rekla je Mlinarević u emisiji “Dobar, loš, zao” voditelja Marija Vrankića.

Bez ulaženja u razloge, “evolucija” koja se dogodila kod veleposlanice Mlinarević, od toga da joj je smetalo preglasavanje Hrvata do toga da u BiH zapravo i nema Hrvata, dovela je do tog da je, u biti, postala identična onim podobnim Hrvatima koje je spomenula u izjavi o Platformi. A to su upravo oni koji su svoje odricanje od pripadnosti narodu, vjerskoj skupini, što je poznat proces kroz stoljeća na ovim prostorima, itekako debelo naplatili. Čak i unatoč tome što postoje formalne zapreke, ona se našla na poziciji veleposlanice iako je definirano da to isključivo može biti osoba s visokoškolskom diplomom. Koju ona nema. I zbog čega se u Ministarstvu vanjskih poslova svjesno krši zakon jer joj se isplaćuje plaća kao da posjeduje diplomu VSS. Cijena bosanstva i hercegovstva je poznata. Većina Hrvata nije je spremna prihvatiti. Oni lošiji to učine.