Marijo Primorac: Jasno je kako se sa srednjom školom na mjestu veleposlanice u Pragu mora slušati nadređene, ali...

Na izjavu Martine Mlinarević, veleposlanica BiH u Češkoj izrečenu u razgovoru za Deutsche Welle kako “nikad nije čula da su ona i njezina obitelj Hrvati”, iz Essena je reagirao Marijo Primorac, predsjednik Kulturne zajednice “Mala Kapela” Essen, koji je i sam rođeni Ljubušak.

Primorčevo reagiranje prenosimo u cijelosti:

Dragoj, ali prodanoj duši, gospođi Martini Mlinarević poznatijoj u Ljubuškom pod nadimkom Bukača, kao i svima onima koji ne žele prihvatiti činjenicu poručujem kako je Ljubuški grad u Hercegovini u kojem po postotku od pamtivijeka najviše živi Hrvati. Kao većinski jednonacionalna ali ne nacionalistička sredina, Hercegovina i Ljubuški su uvijek prkosili drugim režimima te uvijek čuvali svoje hrvatske korijene i svoje hrvatstvo.

Hercegovina i Ljubuški sa svojom okolicom su oduvijek, kako u povijesti tako i danas, bili prepoznati kao hrvatski kraj. O tome u Ljubuškom svjedoči i Samostan svetog Ante na Humcu, niz hrvatskih intelektualaca, vrhunskih hrvatskih sportaša i svakako hrvatskih branitelja koji su uvijek bili spremni dati svoj život za Hrvatsku. Iako se Ljubuški nalazi s onu „drugu“ stranu hrvatske granice, to nimalo ne smeta nas Hrvate rođene u Ljubuškom, ali ni one druge, da Ljubuški nazivamom hrvatskim gradom u Hercegovini, koja je sastavni dio države BiH koju Martina Mlinarević sa srednjom školom kao veleposlanica zastupa u Pragu.

Iako srednjoškolka na mjestu veleposlanice, što joj je omogućio nelegalni i antihrvatski član predsjednistva BiH Željko Komšić, tu činjenicu o hrvatstvu Ljubuškog i Hercegovine zna i sama Martina Mlinarević. Jer, hrvatstvo se u Ljubuškom i Hercegovini nikada nije krilo, kao što se ne krije ni danas. Sada isto to hrvatstvo pokušava negirati i sakriti gospođa Mlinarević sa dužnosti u Pragu.

Moguće je kako srednjoškolka iz dodvorničkih razloga to sada čini, ali uzalud. Ona mora znati kako se Hercegovina nalazi u Bosni i Hercegovini, državi triju konstitutivnih naroda: Srba, Bošnjaka i Hrvati. A samo ta trojna konstitutivnost jamči opstojnost i eventualni daljnji razvitak Bosne i Hercegovine. Zbog svega toga je nužna promjena i Izbornog zakona kako bi BiH postala funkcionalna, demokratska i prosperitetna država triju jednakopravnih naroda i ravnopravni građana. Bez te konstitutivnosti i bez Hrvata to draga gospođo Mlinarević neće ići i nikada Bosna i Hercegovina neće postati “normalna” država.

Za kraj ću napisati ono što zna i gospođa Mlinarević kako u našem Ljubuškom osobe koje mijenjaju svoje stavove i govore ono što drugi žele čuti, nazivamo prilivodama. Svima je jasno kako se sa srednjom školom na mjestu veleposlanice mora slušati i služite one koji su Vam to omogućili. Ali gospođo Mlinarević, draga Bukača, ne raditi to preko leđa svojih Ljubušaka i Hrvata iz Hercegovine. Bez obzira što sada izjavljujete kako se ne želite vratiti u svoj rodni kraj, pazite da se ipak ne predomislite i vratite tamo gdje ćete biti smatrani ne samo bukačom već i  prilivodom, navodi fenix-magazin.de.

Marijo Primorac, predsjednik Kulturne zajednice “Mala Kapela” Essen