Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušak Vukoja sasvim otvoreno: Bošnjačka vladajuća politika sve snažnije legitimira ideju i koncept hrvatske federalne jedinice u BiH

Ljubušak Vukoja sasvim otvoreno: Bošnjačka vladajuća politika sve snažnije legitimira ideju i koncept hrvatske federalne jedinice u BiH

Sociolog Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, komentirao je za Hrvatski Medijski Servis stavove lidera SDA Bakira Izetbegovića izrečene u intervju N1 televiziji,

njegova tumačenje presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koja nalaže izmjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo da konstitutivni narodi mogu u potpunosti izabrati svoje predstavnike u federalni dom naroda, te članove Predsjedništva BiH, te Izetbegovićeve prijetnje kako će “slučaj Komšić” spustiti i na druge razine ako HDZ ne odustane od blokade izbora Vlade FBiH, suradnje s Dodikom, pritriscima…

Vukoja kaže kako je i u političkom smislu, Bakir sin Alije Izetbegovića.

-Iza naizgled dobroćudne i empatične osobe koja ponekad izgleda i naivno, krije se političar vrlo konzistentne i promišljene političke agende. Umjesto da se političkim pitanjima bavi s pozicije jasnih političkih i politoloških načela koristeći pri tom racionalni diskurs, Bakir Izetbegović svoje političke stavove umata u sentimentalističke oblande, relativizira, moralizira i narodski rečeno prenemaže se u stilu: eto ne bih ja ali kad ste takvi, eto moram. Sve to, naravno, služi kako bi zamaskirao i lakše proveo vlastitu političku agendu, ističe Vukoja.

Primjećuje kako je intervju na N1 televiziji krcat je spomenutim prenemaganjima.

-Jedan od primjera je i izjava: „Ako budem morao birati između Komšića i Čovića, Komšića ću odabrati“. Kao da se radi o izboru teniskog partnera, a ne ključnim pitanjima za stabilnost i opstojnost države. I kao da Izetbegović već nije odabrao a Bošnjaci izabrali Komšića. I kao da Komšić nije drugi bošnjački član Predsjedništva, kao da nije produžena ruka velikobošnjačkog šovinizma, kaže sugovornik HMS-a.

Ali, ponavlja Vukoja, iza tog prenemaganja krije se konzistentna i promišljena politička agenda čiji je krajnji cilj potpuno dekonstituiranje Hrvata i pretvaranje Federacije BiH u bošnjački nacionalni entitet.

-Komšić je samo izvođač radova, ograničenog dometa i roka uporabe. Kao što je Reuf Bajrović Izetbegovićev politički trbuhozborac. Ono što Izetbegović misli i planira, ali iz pragmatičnih razloga javno ne zastupa eksplicitno i konzistentno, Bajrović u novinskom biltenu SDA iznosi otvoreno i bez prenemaganja. Nakon preuzimanja hrvatskih pozicija u Predsjedništvu BiH i SIP-u, na redu su Dom naroda i Vlada FBiH, odnosno nastavak izbornog, političkog i institucionalnog nasilja nad Hrvatima i potpuno ovladavanje svim institucionalnim, gospodarskim i financijskim resursima kojima raspolažu Hrvati u FBiH. Ukratko, nastavak nasilja, otimačine i pljačke, upozorava.

Upitan u kome smjeru ide bošnjačka vladajuća politika u odnosu prema Hrvatima, Vukoja kaže kako ide u smjeru dodatnog legitimiranja zahtjeva za hrvatskom federalnom jedinicom u BiH.

-Pravnim, političkim, institucionalnim, medijskim i mnogim drugim oblicima nasilja nad Hrvatima bošnjačka vladajuća politika sve snažnije legitimira ideju i koncept hrvatske federalne jedinice u BiH. Negirajući i otimajući Hrvatima institucionalno autonomiju (Predsjedništvo BiH, Dom naroda, SIP, …) bošnjačka politika naprosto „tjera“ Hrvate u teritorijalnu autonomiju, u vlastiti entitet. Hrvatski politički predstavnici trebaju taj koncept vrlo jasno artikulirati i dosljedno zastupati. Pri tom, na Izetbegovićevu žalost, ne trebaju crtati granice tog entiteta. Te granice unesene su u Washingtonski, a preko DAIF-a i u Daytonski sporazum. Oni koji te sporazume krše, čine te granice ponovno aktualnim i legitimnim, pojašnava Vukoja.

Što bi trebao biti hrvatski odgovor? Odgovarajući na to pitanje Vukoja kaže:

-Kao prvo, u javnom govoru stvari nazivati pravim imenom, bez eufemizama i fraziranja. Iznositi jasne i artikulirane političke stavove. Dosljedno ih zastupati, aktivno se i hrabro za njih boriti. Izražavanje zabrinutosti, paljenje svijeća i pozivanje na europski put BiH neće zaustaviti političko nasilje koje zagovornici i provoditelji velikobošnjačke politike čine nad Hrvatima u BiH”.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!