Podignuta optužnica protiv 20 osoba, drogu skladištili i u Ljubuškom

Nakon provedene istrage za aferu Tebra USKOK je podigao optužnicu protiv Tomislava Sablja i Tomislava Sučića te još 18 okrivljenika.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

" USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv T. S. (1982.), T. S. (1984.), Đ. V. (1962.), G. N. (1981.), Z. B. (1974.), A. G. (1976.), T. B. (1979.), M. S. (1960.), J. N. (1982.), G. V. (1980.), J. D. (1982.), S. Ž. (1976.), H. F. (1972.), K. P. (1993.), D. N. (1986.), M. R. (1977.), F. M. (1988.), H. Š. (1976.), B. B. (1979.) i T. T. (1979.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, poticanja na to kazneno djelo i pomaganja u počinjenju tog kaznenog djela, poticanja na tešku tjelesnu ozljedu, prikrivanja, protupravne naplate, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. (2. 7. 2020.)

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, u razdoblju od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. godine, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji, u cilju ostvarenja značajne nepripadne materijalne dobiti kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina droge, povezali u zajedničko djelovanje IV. do VIII. okr te X. i XIV. okr. na način da su marihuanu I. i II. okr. kupovali od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori te su organizirali njenu dopremu iz tih država u Bosnu i Hercegovinu gdje je drogu u okviru dogovorenog plana, preuzimao V. okr. i skladištio ju u blizini Ljubuškog. Potom su dopremljenu i uskladištenu drogu prekontrolirali I. i II. okr. ili IV. okr. po njihovom nalogu. Nadalje je V. okr. za prijevoz droge preko granične crte iz BiH u Hrvatsku angažirao VI. okr. policijsku službenicu zaduženu za graničnu kontrolu na prijelazima s BiH koja poznaje sustav kontrole i nadzora državne granice i načine kako ih izbjeći.

Ona je zajedno s V. okr., sukladno napucima I. i II. okr., drogu odvozila do kupaca XVIII. okr. i XX. okr. u Dugopolje ili ju je, uz posredstvo V. okr., u Vrgorcu predavala VII., VIII. i X. okr. koji su je dalje prevozili u osobnim i teretnim vozilima na područje Zagreba i Kupinca gdje ju je VIII. okr. skladištio i čuvao na svojoj adresi boravka. Navedenu drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima odnosno XV., XVI., XVII. i XIX. okr. kao i XIV. okr. kojem su kao pripadniku njihove organizacije i osobi od osobitog povjerenja prodavali po nižim cijenama. Također su drogu dalje predavali IV. i X. okr. koji su je, sukladno uputama I. i II. okr., skladištili, pripremali, prevozili i isporučivali krajnjim kupcima koje su I. i II. okr. prethodno pronalazili. Na opisani način su u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15.7 tona marihuane. Ujedno su I. i II. okr. u navedenom razdoblju s istim ciljem u najmanje dva navrata nabavili najmanje 1335 grama kokaina. Dio droge im je osobno dovezao VIII. okr., a potom su dio kokaina prodali dok su dio predali IV. okr. koji ga je, po njihovim uputama, prepakirao za daljnju prodaju. Na taj način su I., II., V., VIII., X. i XVII. okr. pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 84,6 milijuna kuna, a ostali okrivljenici u za sada neutvrđenom iznosu.

Nadalje se I., II. i III. okr. terete da su, od prosinca 2017. pa do 5. srpnja 2019., u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezali IV., IX., XI. XII. XIII., XIV. okr. i druge osobe, kako bi u cilju stvaranja osjećaja straha i nesigurnosti fizički napadali i nanosili teške tjelesne ozljede pojedinim osobama te palili osobne automobile pojedinih osoba, prikrivali stvari za koje su znali da su ukradene i primjenom fizičkog nasilja naplaćivali dugove. Tako su, u okviru realizacije dogovorenog plana, u navedenom razdoblju okrivljenici organizirali i proveli zapaljenje najmanje četiri osobna automobila, pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil, te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe.

USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, pri čemu je za dvojicu okrivljenika predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi. Također je u odnosu na šestoricu okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora."

 
index Instagram400x230 youtube