Kako će izgledati glasovanje uz stroge epidemiološke mjere?

Na birališta ćemo u nedjelju, u uvjetima u kakvima nikada do sada u Hrvatskoj nisu provedeni izbori. Glasat ćemo uz stroge epidemiološke mjere, evo kako će to izgledati.

Preporuke su jasne. Zbog borbe protiv virusa, prije odlaska na birališta bilo bi dobro izmjeriti temperaturu, pogotovo se to odnosi na starije osobe. Ako Vaš toplomjer pokaže da je izmjerena temperatura viša od 37,2 stupnja, a još Vas muče i respiratorni problemi - zaboravite na izbore. Puno je pametnije da se javite liječniku.

Biračima se preporučuje da stave zaštitnu masku i ponesu vlastitu kemijsku olovku. I tu oprezu nije kraj. Ispred birališta jedan od članova biračkog odbora svakom će biraču obvezno dezinficirati ruke.

- Jedan od članova odbora će biti zadužen da nanosi ili kontrolira nanošenje dezinficijensa i na ulazu i na izlazu, bez obzira imate li ili ne vlastitu kemijsku, rekao je Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva.

Identitet birača, koji će morati nakratko skinuti masku, utvrđivat će se s propisane udaljenosti. U biralištu smije boraviti samo onoliko osoba koliko ima paravana iza kojih se može glasati.

- Ono što je bitno za birački odbor oni svi - obavezne su maske i preporuka je za rukavice. A ono gdje rukavica obavezna je kod onog člana odbora koji identificira birača, uzima osobnu i zaokružuje na popisu i vraća osobu, dodao je Hojski.

I ovaj put birači imaju pravo osim stranačke liste preferencijalno zaokružiti i jednog kandidata. No, on može biti isključivo s liste stranke ili koalicije koju podržavaju jer birački odbor mora nedvojbeno moći utvrditi volju birača.

- Ako zaokruže jednu listu, a kandidata s druge liste važeći će biti samo glas za listu. Ako zaokruže samo jednog kandidata , a ne zaokruže listu - listiće je važeći, ali glas dobiva i taj kandidat i ta lista, rekao je Hojski.

Osobe koje su u samoizolaciji, a žele glasovati - to će moći učiniti, ali moraju se javiti do četvrtka. Njima će birački odbor doći kući i uz obveznu dezinfekciju, zaštitne maske i rukavice preuzeti omotnicu s njihovim glasom te ubaciti listić u kutiju.

 
index Instagram400x230 youtube