Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska od ponoći otvara granice s BiH, donosimo tko može ući bez samoizolacije, a tko ne?

Hrvatska od ponoći otvara granice s BiH, donosimo tko može ući bez samoizolacije, a tko ne?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da RH od ponoći ukida obveznu samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine ali ta odluka se ne odnosi na sve građane BiH.

Hrvati iz BiH bez samoizolacije jer su državljani EU

“Državljani Hrvatske su državljani EU, bez obzira gdje žive”, rekao je Božinović i istako da svi građani BiH koji imaju dvojno državljanstvo od ponoći mogu nesmetano ulaziti u RH, bez samoizolacije.

Božinović je upitan znače li njegove izjave o odluci EU to da čak i ako se ponovo uvede samoizolacija za ulaske iz BiH, oni državljani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo moći će i dalje prelaziti granicu slobodno, bez potrebe za samoizolacijom, zato što su državljani EU?

“Dobro ste shvatili. Hrvatski državljani u Irskoj, Crnoj Gori, gdje god bili s hrvatskom putovnicom su državljani EU”, odgovorio je Božinović.

Tko onda stvarno ne može preko granice?

“Ne može svaka ona osoba koja ne ispunjava propisane uvjete. Ne putuju sve osobe zato što imaju neodgodive sastanke, humanitarne potrebe, jesu li uplatili smještaj u hotelu. Nisu sve osobe koje putuju liječnici ili pripadnici civilne zaštite. Sve te druge osobe ne mogu ući u Republiku Hrvatsku”, rekao je Božinović.

"One osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije Enter Croatia”, rekao je Božinović.

"U svakom trenutku imamo mogućnost revidirati ovu odluku, koja je postavljena na kratki rok. Kontinuirano ćemo pratiti situaciju i vidjet ćemo što ćemo napraviti dalje oko toga", zaključio je Božinović.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 30 Lipanj 2020 18:59
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!