Logo
Ispiši ovu stranicu

Stigao novi HRejting: Nitko nema većinu

Stigao novi HRejting: Nitko nema većinu

Stigli su rezultati HRT-ove ankete HRejting za prvu izbornu jedinicu, ali i za pretvaranje svih glasova u mandate.

Projekcije pokazuju veliki pad popularnosti dviju najvećih političkih opcija i potpunu marginalizaciju stranke zagrebačkog gradonačelnika u gradu koji vodi. To proizlazi iz usporedbe rezultata HRejtinga s rezultatima prošlih izbora.

Velik pad HDZ-a i SDP-a u prvoj izbornoj jedinici

Tako, primjerice, lista SDP-ove koalicije s Davorom Bernardićem na čelu dobiva 29,2%, što je 10% manje nego prije četiri godine, kada je bila predvođena Zoranom Milanovićem. Za listu kojoj je 2016., kao i danas, na čelu bio Andrej Plenković, pad je još veći - 12%. Koalicija HDZ-HSLS u anketi ima 19,7%.

Treći izbor je Škorina koalicija (10,4%) koju u Zagrebu predvodi Zlatko Hasanbegović. Vrlo blizu mu je Tomislav Tomašević, vođa saveza oko platforme Možemo! (9,1%) u 1. izbornoj jedinici.

S Marijom Selak Raspudić, Most s 6,3% prelazi izborni prag, od kojega je Dalija Orešković, koja u Zagrebu predvodi savez oko Stranke s imenom i prezimenom, s 3,9% daleko, ali je D'Hondtova metoda preračunavanja ipak ostavlja u igri za mandat, za razliku od stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koja jedva da prelazi 2% (ima 2,2%).

Neodlučnih birača u Zagrebu je 11,3%, tako da bi njihovim uključivanjem u izborni proces podjela mandata mogla izgledati drukčije nego sada.

A 12 takozvanih fiksnih ili sigurnih mandata dijele Restart, koji uzima 5, HDZ 4, Škorina koalicija 2 i savez na platformi Možemo! 1. Za dva preostala, rubna mandata, na koje statistička pogreška od 4% ima utjecaj, bore se četiri opcije. Najbliže su im, prema anketi, Restart i Most.

Projekcija budućeg saziva Hrvatskog sabora

Prvo slijedi prikaz rasporeda 125 saborskih mjesta koja su prema HRejtingu fiksna ili sigurna.

Najviše bi ih zauzeli Restart 52 i HDZ 51. Stranke okupljene oko Miroslava Škore imale bi 17 zastupnika. Most bi imao 3 sigurna, savez na platformi Možemo! jednoga. Kao i koalicija oko Živog zida, preciznije Stipe Petrina.

Kada bismo ovih 15 rubnih mandata pribrojili listama koje ih prema anketi imaju najviše šanse osvojiti, kako bi izgledala podjela mjesta u Hrvatskom saboru:

U tom bi slučaju podjela svih 140 mandata u 10 izbornih jedinica, dakle bez 11. i 12. u kojima se biraju tri predstavnika takozvane dijaspore i 8 predstavnika nacionalnih manjina, izgledala ovako: koalicija predvođena SDP-om 60 zastupnika, HDZ-ova 54.

Koalicija oko Škorinog Domovinskog pokreta 18, a Most 5. Dva zastupnika imao bi savez na platformi Možemo!, a 140. bi bio primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!