Logo
Ispiši ovu stranicu

Kako je posuški biznismen došao u vezu s Josipom Rimac?!

Kako je posuški biznismen došao u vezu s Josipom Rimac?!

Bašić je poduzetnik iz BiH čija je Lager grupa lider u prodaji i servisiranju građevinskih strojeva te zastupnik divova poput Caterpillara, Hyundaija i Terexa.

Zapošljava više od 300 ljudi, ima prodajnu servisu mrežu u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a posluje u Albaniji i Švicarskoj. Godišnji prihod procjenjuje mu se na oko 500 milijuna eura, a razni mediji redovito ga stavljaju među 10 najbogatijih Hrvata u BiH. Trenutačno je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Njegov brat Ivan Inja Bašić nedavno je uhićen i pušten uz jamčevinu od osam milijuna kuna zbog utaje poreza pri uvozu rabljenih automobila.

Kako je Bašić uspio tamo gdje drugi nisu

Tvrtka C.E.M.P. pod Bašićevim vodstvom brzo je izvadila sve potrebne dozvole od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), pa i rješenje o proširenju kapaciteta iz 2013., a koje je još tada izazvalo skandal. Naime C.E.M.P. dobiva suglasnost HERA-e 31. prosinca 2013., a od 1. siječnja 2014. prelazi se na novi tarifni sustav kojim se otkupne cijene struje bitno ruše, pa C.E.M.P. ostaje povlašten i može po puno većoj cijeni, i to idućih 14 godina, prodavati struju Hrvatskom operateru tržišne energije (HROTE).

Tko je potpisao tu odluku i koje su uloge odigrali Vrdoljak, Milanović, Dobrović i Ćorić

Ministar gospodarstva u vrijeme u kojem je C.E.M.P. dobio tu dozvolu bio je HNS-ovac Ivan Vrdoljak. Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy tada je napala ondašnjeg premijera Zorana Milanovića jer je navodno njegov pokojni brat Krešimir Milanović lobirao za Milenka BašićaTomislav Panenić iz Mosta, bivši ministar gospodarstva, okrivio je Vrdoljaka, a neokrznut nije ni sadašnji ministar energetike Tomislav Ćorić. Još 2017. Express je pisao kako je Ćorićevo ministarstvo podiglo namete za obnovljive izvore energije, koje plaćaju građani na računima struje, i koji će uglavnom otići na račune ulagača u vjetroelektrane.

U 2015., nakon što su potpisali ugovore s HROTE-om o prodaji struje, C.E.M.P. želi bitno izmijeniti projekt – umjesto 71 turbine snage dva megavata, žele graditi 48 turbina po tri megavata. Krajem 2016. u Ministarstvo zaštite okoliša šalju Zahtjev za ocjenu o potrebi izrade procjene utjecaja zahvata na okoliš. Ministarstvo kojim upravlja Slaven Dobrović odgovara kako ne moraju raditi novu procjenu utjecaja na okoliš, ali da zato moraju napraviti postupak procjene Glavne ocjene utjecaja na ekološku mrežu. Taj postupak traje oko godinu dana, što bitno usporava projekt, u međuvremenu puca koalicija HDZ-a i Mosta, a Ministarstvo preuzima Tomislav Ćorić te oslobađa C.E.M.P. obveze nove procjene utjecaja na okoliš, zbog čega ga je Zelena akcija tužila Upravnom sudu, no on je odbio tužbe.

Na koga je sve Bašić vršio pritisak

Bašić je tijekom godina očito vrlo vješto pritiskao domaće političare, što sam, što uz pomoć saveznika poput Josipe Rimac. Nekadašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je kako mu je Bašić otvoreno prijetio, o čemu postoji i policijski zapisnik. ‘Prijetio mi je vlasnik tvrtke kojeg nikad prije nisam vidio ni čuo, gospodin Bašić. Došao je i rekao da se zna obračunati s neprijateljima i nagraditi prijatelje’, rekao je Čačić. Bivši Mostov ministar energetike Slaven Dobrović rekao je kako mu Bašić nije prijetio, ali kako je nastupio vrlo agresivno, dok je aktualni ministar Tomislav Ćorić poručio kako Bašićevu osebujnost ne bi htio komentirati te da ga je ovaj posjetio više puta u Ministarstvu u društvu odvjetnika.

Koja je uloga ‘kninske kraljice’ Josipe Rimac

Rimac je u aferi Vjetroelektrane prvoosumnjičena, mozak navodne korupcijske afere. Koji su njezini grijesi? Za nju se sumnja da je kao državna tajnica koristila svoj utjecaj i od raznih državnih tijela poput HERA-e i HROTE-a dobila dozvole i suglasnosti koje se inače nije moglo dobiti. Za te je usluge Rimac uzimala mito od poduzetnika kako za sebe, tako i za svoje pomagače. Osim novca, tražila je razne protuusluge.

Kako je USKOK sve to otkrio

Prisluškivanjem. Više od godinu dana, od početka 2019. pa do svibnja 2020., USKOK-ovi ljudi pratili su i snimali Rimac, a operacija bi se vjerojatno i nastavila da sama Rimac u svojem automobilu nije pronašla ‘bubu’ za prisluškivanje, zbog čega je policija morala brzo reagirati i krenuti u uhićenja osumnjičenih. Tijekom godine dana prisluškivanja USKOK je tako navodno snimio Rimac kako se sastaje i razgovara s poduzetnicima i sudionicima. ‘Znači, to su ti tvoji kanali i sad kad bude duvalo, ti puniš džepove…’, kaže poznanik Josipe Rimac na snimci, na što ona odgovara: ‘Treba raditi. Neko kaže – ne može se. Može se…'Snimljena je i kako na kriminal nagovora tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede Ružicu Njavro, za što je nagrađuje s 10.000 eura te joj obećava još 500.000 kuna.

Tko je još ‘umočen’, osim Rimac i Bašića

Osim Josipe Rimac i Milenka Bašića, na listi osumnjičenih nalaze se Dragan Stipić iz tvrtke Lager; Krunoslav Jakupčić, šef Hrvatskih šuma; Ivan Melvan, šef splitske šumarije; poduzetnici Ante Sladić Josip RavlićRužica Njavro iz Ministarstva poljoprivrede; Nataša Turbić, načelnica Općine Gračac; Marinko Tokmakčija, kninski gradski vijećnik HDZ-a; Tomislav Jureković, predsjednik HERA-e; Ana Mandac, bivša pomoćnica ministra gospodarstva, i Nikola Lapčić, kninski stolar.

Koga se za što tereti

Osim Rimac i Bašića, koje se tereti za trgovanje utjecajem te davanje i uzimanje mita, na listi osumnjičenih su Dragan Stipić, kojem se, tvrde istražitelji, pogodovalo vezano uz izdavanje radnih dozvola i suglasnosti za vjetroelektranu. Tu je i Tomislav Jureković, predsjednik upravnog vijeća HERA-e koji je navodno donio akte što su C.E.M.P-u omogućili status povlaštenog proizvođača struje, te Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz Hrvatskih šuma, na koje se utjecalo da povuku negativna mišljenja na tehnički pregled vjetroelektrana. Po pitanju pogodovanja u nabavi poljoprivrednog zemljišta navodno se išlo na ruku poduzetnika Ante Sladića i Josipa Ravlića, u čemu su pomogle Ružica Njavro i Nataša Turbić te Marinko Tokmakčija. Na kraju liste su stolar Nikola Lapčić Ana Mandac, bivša pomoćnica ministra gospodarstva, koja mu je navodno namjestila bespovratne potpore.

Što USKOK radi sada

Nakon što je sudac istrage Županijskog suda odrezao jednomjesečni istražni zatvor za Rimac, Njavro, Turbić, Tokmakčiju, Sladića te hrvatskom pravosuđu nedostupne Bašića i Stipića krenulasu ispitivanja svjedoka kako bi se utvrdilo je li se utjecalo na još koga, ima li drugih osumnjičenika i tko je sve upleten u afere Josipe Rimac. Ispitano će biti oko 50 osoba, među kojima navodno i dvoje ministara, ministar državne imovine Mario Banožić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Što je točno u optužnici i hoće li se ona proširiti

Optužnica ima tri točke – pogodovanje vlasnicima vjetroelektrane Krš-Pađene, pogodovanje dvojici poduzetnika koji uzgajaju goveda te sređivanje bespovratnih potpora za kninske poduzetnike, prijatelje i rođake Josipe Rimac. Hoće li ona biti proširena, zasad se ne zna, no prema pisanju nekih domaćih medija, dokaznog materijala prikupljenog snimanjem ima toliko da nije pitanje hoće li se optužnica širiti, već kada i prema kome.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!