Logo
Ispiši ovu stranicu

Prelazak iz Hrvatske u BiH i dalje moguć samo s bh putovnicom

Prelazak iz Hrvatske u BiH i dalje moguć samo s bh putovnicom

Federalni stožer civilne zaštite danas je ukinuo obavezu samoizolacije prilikom ulaska u FBiH, a isto je napravila i Republika Srpska.

Nakon ove objave dobili smo puno upita o tome tko može prelaziti granicu i koji dokumenti su potrebni.

Kontaktirali smo glasnogovornicu Granične policije BiH Franku Vican, koja nam je pojasnila koje mjere su i dalje na snazi.

– Državljanima Bosne i Hercegovine ne smije biti zabranjen ulazak u BiH. Državljani BiH mogu prijeći državnu granicu s važećim putnim ispravama. Putna isprava je važeća putovnica ili drugi identifikacijski dokument koji je izdao nadležni organ vlasti BiH, te važeća osobna iskaznica i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana.

Napominjemo, Bosna i Hercegovina nema potpisan međunarodni sporazum sa državama Europske unije, pri kojemu se omogućuje prelazak zajedničke državne granice s osobnom iskaznicom kao važećim dokumentom, pojasnila je Franka Vican za Grude Online.

Gore navedeno znači da ako se radi o drzavljaninu BiH koji iz RH namjerava putovati u BiH s osobnom iskaznicom BiH, njemu kao državljaninu BiH ne može biti odbijem ulazak u BiH, ali će prema istom u slučaju graničnih provjera biti poduzete mjere utvrđivanja prekršajne odgovornosti zbog ne posjedovanja važće putne isprave za prelazak državne granice u skladu s odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o putnim ispravama

Granična policija BiH još uvijek primjenjuje odluku o zabrani ulaska stranim državljanima u BiH te obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i Odluci Vijeća ministara.

Iz ove zabrane su izuzeti zdravstveni radnici, osobe kojima je potrebno liječenje, prekogranični radnici, službe i timovi civilne zaštite, pripadnici snaga NATO i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štožera u BiH, osobe s boravkom u BiH, osobe koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja, osobe koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara.

Također izuzeti su i državljani Hrvatske prilikom tranzita kroz Neumski koridor.

Dodatni uvjeti za ulazak stranih državljana u BiH

Da li stranci mogu prijeći državnu granicu BiH uslijed pandemije koronavirusa COVID-19?

Odlukom Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu privremeno je zabranjen ulazak stranaca u BiH (Izuzeti su državljani Republike Hrvatske koji tranzitiraju kroz Neumski koridor),

Da li osobe sa dvojnim državljanstvom (BiH i drugo) mogu preći državnu granicu BiH uslijed pandemije koronavirusa COVID-19?

Nositelj važeće strane putne isprave koji ima državljanstvo BiH prilikom pristupanja graničnoj kontroli potrebno je da se identificira kao državljanin BiH, kako bi mu se odobrio prelazak državne granice. Ukoliko ta osoba kao državljanin BiH prilikom prelaska državne granice ne posjeduje važeću putnu ispravu BiH, policijski službenici Granične policije BiH će sukladno zakonskim ovlastima izvršiti provjeru državljanstva te osobe, te eventualno utvrditi prekršajnu odgovornost.

NAPOMENA:

Sve osobe prilikom prelaska državne granice BiH obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!