Dr. Alemka Markotić gostovala je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” [video]

Istaknuto Dr. Alemka Markotić gostovala je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” [video]

Dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević, gostovala je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” te je kazala da nema opuštanja i da je prerano za to.

 

Stanković ju je prvo pitao kako se nosi s epitetom junakinja, kako je mnogi u javnosti nazivaju posljednjih tjedana:

– Ne doživljavam se junakinjom, kao što se ni naš cijeli tim ne osjeća tako. Preuzeli smo odgovornost komunikacije s javnošću koja očekuje istinite i pravovremene informacije. Velika je stvar ako smo javnost uspjeli smiriti, tražimo od svih da se ponašaju korektno. Nadam se nećemo na kraju završiti da nas svi žele razapeti – objasnila je Markotić, a pojasnila je i što znači kad je nazivaju prvom infektologinjom Hrvatske.

– To je valjda zbog pozicije u stožeru. Nisam ja najbolji infektolog, nego sam u ovom trenutku najeksponiranija. Ima puno mojih kolega koji su najveći autoriteti za zaraze HIV-a, hepatitisa i drugih područja.

Pojašnjavala je i kako se zna je li osoba umrla baš zbog koronavirusa: – Da nema virusa možda bi se osoba od drugih bolesti uspjela izvući. Ako ste zdrava i mlada osoba, sve zarazne bolesti, osim visoko zaraznih, vi ćete to uspjeti preboljeti. Druge smetnje uvijek otežavaju prebolijevanje zaraznih bolesti. Zašto su ljudi umirali 1918, nije samo od gripe, nego je prije toga četiri godine bio svjetski rad. Nije bilo antibiotika. Španjolska gripa je ubila desetak puta više ljudi, nego Prvi svjetski rat.  Dala je komentar i kako doživljava ostatak Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji stalno prima pohvale javnosti:

– Ministar Beroš me oduševio već kao pomoćnik ministra jer kad god bih došla s nekim problemom on bi to kao pravi neourokirurg odmah sve učinio da se to riješi. Za ministra Božinovića sam znala da ima odlične organizacijske sposobnosti.

I dalje živi s majkom, ali drže distanciju Da li i ona skida odjeću i obuću kada uđe u stan, kao što to čine neki građani?

– Pokušavam sve to racionalno voditi, prebrišem cipele, ali ih ne stavljam izvan stana. Imam neki kutak gdje su moje stvari da se ne miješaju. Mislim da ne treba postati ekstreman. Živim sa majkom. Bila je moja ideja da ja ipak ne dolazim kući uz svu eksponiranost. Nju nije strah pa želi da ostanemo zajedno, ali držimo distanciju.  Kako ćemo se ponašati sljedećih 6 mjeseci?

– Nemam čarobnu kuglu. Nitko ozbiljan se sada nije usudio puno prognozirati. Jedan dio zemalja se drži dosta dobro. Ali ne može se samo jedna zemlja s time izboriti. Infektivne bolesti mi često zovemo ograničavajućim bolestima. Uzroci se godinama proučavaju i imaju svoju dinamiku koja nam nije uvijek jasna. Stariji brat SARS je nestao nakon 6 mjeseci nakon 8.000 oboljelih. Ovaj sada radi to što radi. Brojne druge bolesti se pojave pa nestanu. Ebola je bila tri godine, ali ne stalno intenzivno. U svakom slučaju morat ćemo se jedno dulje vrijeme ponašati odgovorno i sa žrtvama.

Na pitanje je li se ona testirala na COVID-19 Markotić je odgovorila:

– Ja se nisam testirala, nisam bila u kontaktu s bolesnicima. Naravno ako se vi ne pridržavate mjera, a osoba je simptomatična vjerojatno biste se zarazili. Vas se sada ne bojim na ovoj udaljenosti.

 
index Instagram400x230 youtube