Korona Hrvate bacila u očaj: Hrvati sve pesimističniji, svaki drugi očekuje puno lošiji život nego prije korone

Izbijanje krize izazvane koronavirusom srušilo je povjerenje potrošača u Hrvatskoj, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći rezultate istraživanja prema kojem svaki drugi Hrvat očekuje puno lošiji život nego dosada.

Potrošači su danas znatno pesimističniji kako u pogledu vlastite financijske situacije, tako i kada je riječ o gospodarskim izgledima zemlje u cjelini. Pokazuju to rezultati zagrebačke agencije za istraživanje tržišta Improve, koja redovito testira puls hrvatskih potrošača.

Novo istraživanje proveli su sredinom ožujka, kada je već počela kriza s koronavirusom, na uzorku od tisuću ispitanika. Podaci su u usporedbi s ranijim istraživanjima, može se reći, vrlo zabrinjavajući, navodi dnevnik.

Naime, dok su u prošloj godini rezultati indeksa potrošačke i ekonomske klime bili relativno stabilni, u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježili su značajan pad. Tako je, primjerice, u prošloj godini samo 14 posto građana očekivalo da će se financijsko stanje njihovih kućanstava pogoršati, dok sada to očekuje 47 posto ispitanika, odnosno gotovo svaki drugi.

U padu je i udio građana koji vjeruju da bi, ako ostanu bez glavnog izvora prihoda, dulje mogli pokrivati životne troškove: prošle je godine 23 posto građana vjerovalo da bi, u slučaju gubitka plaće, više od šest mjeseci moglo pokrivati troškove, a sada ih je 16 posto.

S druge strane, porastao je udio onih koji procjenjuju da bi mogli izdržati od jednog do tri mjeseca - njih je lani bilo 28 posto, a u prvom kvartalu ove godine 35 posto. Udio građana koji vjeruju da bi bez glavnog izvora prihoda mogli izdržati do mjesec dana nije se zasad promijenio i iznosi 30 posto.

Pesimizam je još izraženiji kada je riječ o procjeni financijskog stanja kućanstva za razdoblje od sljedećih godinu dana. Naime, dok je lani 40 posto građana vjerovalo da će im biti bolje, sada se taj udio prepolovio na 20 posto, donosi Jutarnji list.

 
index Instagram400x230 youtube