Hrvatski državljani mogu se vratiti u Hrvatsku uz primjenu uputa i mjera HZJZ-a

Radi zaštite od koronavirusa, od ponoći je na snazi odluka kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza, upozoravaju u četvrtak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Hrvatski državljani mogu se vratiti u Hrvatsku i otići u zemlje u kojima rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14 dnevna samoizolacija). Povratak u matične države omogućuje se građanima država članica Europske unije, odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području, te državljanima trećih zemalja sa dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka ili nacionalne dugoročne vize.

Izuzeci od te Odluke su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjerama u kojima je to potrebno, diplomati, policijski službenici u obavljaju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje te putnici u tranzitu. Na sve izuzetke primjenjuju se upute i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog koronavirusa zatvoreni su granični prijelazi sa Mađarskom, Srbijom i Crnom Gorom. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Iz HAK-a poručuju da se savjeti o putovanjima u susjedne države, osobito u Italiju, mogu pronaći na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (https://vlada.gov.hr/koronavirus) i Stanja u prometu HAK-a (www.hak.hr).

Na njima će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa.

HAK savjetuje vozačima da pokušaju odgoditi svoja putovanja na rizična područja.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 19 Ožujak 2020 08:35
 
index Instagram400x230 youtube