Iznad Hrvatske izgorio svemirski kamen, čuo se jak udar, traže ostatke

U petak nešto iza 11 sati ujutro iznad Hrvatske je izgorio meteor odnosno svemirski kamen prilikom ulaska u atmosferu. Dijelovi su se raspršili diljem Hrvatske i to vjerojatno na onim područjima na kojima se i osjetila tutnjava te podrhtavanje tla, a to je cjleokupno područje od Istre pa sve do Karlovca.

- Bolid je eksplodirao oko 10:31, zvuk u Zagrebu se čuo u 10:34 - to je veći komad svemirskog kamena. Raspad se dogodio na visini većoj od 30 kilometara iznad površine. Gdje točno, ne zna se još, negdje iznad sjeverne Hrvatske. Seizmološke stanice neka isfiltriraju podatke za vertikalne pomake sa filterom koji propušta sve iznad 2Hz - objavili su iz Hrvatskog astronomskog saveza. - Nekoliko ljudi nas je zvalo i javilo da su čuli udar. Zapravo, i mene je supruga zvala koja je vidjela meteor i tijekom našeg razgovora čuo se jaki zvučni udar - rekao je Damir Hržina, stručni suradnik iz zagrebačke Zvjezdarnice, koji je kontaktirao kolege iz Hrvatske meteorske mreže koji provjeravaju detalje i koji će možda krenuti u potragu za meteoritima.

"Možemo vam potvrditi da je nešto palo na granici Hrvatske i Slovenije, ali nije avion", rečeno je iz službe 112. Fotografiju koja sugerira kako je uistinu riječ o meteoru prvi je na svojem Facebook profilu objavio Istramet.

"Nikad nisam vidjela tako nešto. Prvo je bila svjetlost kao da nekakva žuto-plava zvijezda pada na tlo. U jednom trenutku sve je nestalo i ostao je samo dim", samo je jedan od komentara svjedoka iz Istre podno spomenute Facebook objave.

Večernjem se javio i stanovnik otoka Raba koji je ispričao svoje svjedočanstvo.

"Meteori sam ugledao za vrijeme sagorijevanja. Bio je to izuzetno jak bljesak s obzirom na danje svjetlo. Nisam čuo detonaciju", ispričao je Igor Pereža.

Takvu mogućnost nisu isključili niti iz Seizmološkog zavoda u Zagrebu.

"Mi smo zabilježili eksploziju u zraku iznad Zagreba. Za sada ne možemo potvrditi da se radi o meteoru, ali to je sasvim moguće. Naime, na planet svakog dana iz zraka stižu manji ili veći meteori", rečeno nam je iz zavoda uz napomenu kako u ovakvim slučajevima, kad meteor eksplodira i rasprši se u zraku, ne postoji opasnost za život i zdravlje ljudi.

 
index Instagram400x230 youtube